Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Připomínka masakru na Náměstí nebeského klidu: symbolicky popraví politické vězně

30. 5. 2007 - PRAHA [Amnesty International / Econnect]

-Foto Stuart Franklin Magnum / Wikipedia-
-Foto Stuart Franklin Magnum / Wikipedia-
Ani letos nenechají obránci lidských práv upadnout v zapomnění krvavé události na náměstí Tchien-an-men v Pekingu. Osmnáct let po zásahu armády proti demonstrantům uspořádá v Praze česká pobočka Amnesty International průvod na podporu lidských práv v Číně a upozorní na aktuální problémy země. V neděli 3. června v 18:00 průvod vyrazí od Pomníku politických vězňů na Újezdě na Pelléovu ulici, k velvyslanectví Čínské republiky.

V sedm hodin pak proběhne symbolická poprava pěti politických vězňů náležejících k nejvíce perzekvovaným skupinám v Číně.

Účastníci budou mít možnost podepsat petici směřovanou Českému olympijskému výboru, aby u příležitosti konání olympijských her vyvinul tlak na Čínu, která se zavázala do doby zahájení her zajistit v Číně úplnou svobodu slova.

„Peticí chceme olympijský výbor upozornit také na porušování lidských práv v souvislosti s olympiádou – násilné vysídlování, omezování práv drobných podnikatelů, cenzuru tisku, zastrašování lidskoprávních aktivistů,“ říká za koordinátory akce Petra Lomozová z AI ČR. „Budeme požadovat propuštění Jie Kuo-Ču, který byl uvězněn za svou účast na demonstraci proti přesídlování,“ dodává Petra Lomozová. Samozřejmou součástí akce bude tradiční svíčková vigilie za oběti totalitního režimu v Číně.

Čína je zemí s nejvyšším počtem poprav na světě. Trest smrti je v současnosti možný za 68 zločinů a jen poslední rok bylo odsouzeno k smrti kolem 3000 lidí. Spravedlivost řady soudních procesů je přitom zpochybnitelná, upozorňuje Amnesty International. Porušována je svoboda slova a svoboda vyznání, jež postihuje vězněním a mučením Tibeťany, příslušníky hnutí Falun-Gong, muslimskou menšinu Ujgurů i početné skupiny křesťanů.



DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz