Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Olomoucká BeTreKa představuje Tváře Afghánistánu

30. 5. 2007 - OLOMOUC [Econnect / Charita Olomouc]

-Foto Petr Kolínsk / Berkat-
-Foto Petr Kolínsk / Berkat-
Tváře Afghánistánu: tak se jmenuje putovní výstava, která byla včera byla slavnostně zahájena v kavárně BeTreKa Charity Olomouc. Poprvé jsou zde prezentovány snímky předního českého oftalmologa Martina Filipce vzniklé v průběhu jeho návštěv afghánského Kábulu, kde pomáhal odstartovat projekt Adžamal Občanského sdružení Berkat a oční kliniky Lexum.

Vernisáž byla spojena s ochutnávkou tradičních afghánských jídel a s besedou o projektu léčby onemocnění rohovky; zájemci se však dozvěděli informace i o ostatních souvisejících aktivitách sdružení Berkat. Na vernisáži promluvily zástupkyně Agentury rozvojové a humanitární pomoci Olomouckého kraje i občanského sdružení Berkat; přítomné návštěvníky také přivítala náměstkyně hejtmana Olomouckého kraje Jitka Chalánková, která převzala nad výstavou záštitu.

Projekt sdružení Berkat "Zdravé oči pro Afghánistán", v rámci kterého se výstava koná, navazuje na projekt pojmenovaný Adžamal. Afghánského chlapce Adžamala a jeho rodinu Berkat podporuje od roku 2002. Za vlády Talibanu byla rodina nucena uprchnout do hor, kde neměli co jíst, a tehdy Adžamal onemocněl a málem zemřel. Nyní žije Adžamalova rodina v horské vesničce Tagau - sedm dětí s matkou, bez otce, který byl zastřelen. Devítiletý Adžamal by se měl jako druhý nejstarší syn stát živitelem rodiny, neboť nejstarší syn je těžce mentálně postižený. Chlapec ale v důsledku podvýživy téměř oslepl a pomoci mu mohla jen transplantace oční rohovky.

Projekt měl po celém Afghánistánu obrovský ohlas. Několikrát o něm vysílala kábulská televize i rádia. Psalo se o něm v místním tisku. "V Afghánistánu panuje poněkud napjatá situace ohledně humanitární pomoci ze zahraničí, protože velice často se pracovníci humanitárních organizací chovají k místním odborníkům a lidem necitlivě a bez respektu k jejich kulturním a náboženským zvyklostem. Ukázalo se, že bude potřeba hodně pomoci i v administrativní správě celého projektu v nemocnici," uvádí sdružení Berkat.

Výstava fotografií bude až do 28. 6. k vidění v tréninkové kavárně BeTreka, tedy v přízemí Café Betánie. na Wurmově ulici 5 v Olomouci. "Rádi vás přivítáme vždy od pondělí do čtvrtka, v době od 12 do 20 hodin," zvou pořadatelé.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz