Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Nevládní organizace varují před změnou cizineckého a azylového zákona

29. 5. 2007 - PRAHA [Econnect]

-Foto Melková / Neužilová / Šmídtová: Uprchlický tábor v Zastávce-
-Foto Melková / Neužilová / Šmídtová: Uprchlický tábor v Zastávce-
Do Poslanecké sněmovny dorazila v dubnu 2007 další rozsáhlá novela zákona o pobytu cizinců a zákona o azylu. V desítkách stránek textu této novely je i řada změn, které by měly velice negativní dopad na život cizinců a jejich českých rodinných příslušníků, jakož i na standard lidských práv v České republice, upozorňují nevládní organizace v čele s Poradnou pro občanství / Občanská a lidská práva, Multikulturním centrem Praha, Amnesty Interntional, Českou katolickou charitou a Člověkem v tísni. Vznikla také petice, která chce některým legislativním změnám zabránit.

K prohlášení představitelů nevládních organizací a akademických institucí se k 28. květnu připojilo celkem 24 organizací a čtyři veřejně působící osobnosti. Dokument upozorňuje především na tři body. Zaprvé existuje obava z dramatického zhoršení zacházení s cizinci, kteří jsou manžely českých občanů. Změna zákona o azylu by znamenala významný krok směrem k přeměně azylového systému v síť internačních táborů. A navíc by bylo umožněno zneplatňování průkazů cizinců o povolení k pobytu.

Boj proti fingovaným manželstvím?

Změny v legislativě by se přitom dotkly velké části obyvatel. Podle údajů Českého statistického úřadu uzavírali v letech 1996 až 2005 čeští občané s cizinci v průměru cca 4600 manželství každý rok, což představuje téměř 9% všech uzavřených sňatků v ČR. Nejčastěji šlo o občany Slovenska, Ukrajiny, Vietnamu a USA. Za toto desetileté období uzavřeli čeští občané celkem 45 959 smíšených manželství.

Navrhovaná změna cizineckého zákona má cizincům, kteří jsou manžely českých občanů, odejmout právo na získání trvalého pobytu a až po dvou letech by tito cizinci měli možnost získat pobyt trvalý.Smíšená manželství v prvním roce svého trvání tak většinou ztratí nárok na dávky státní sociální podpory, mnoho manželů českých občanů nebude zdravotně pojištěno, manželé nebudou mít nárok na stavební spoření a nebudou moci nakupovat nemovitosti.

Novela je ze strany cizinecké policie a Ministerstva vnitra odůvodněna tím, že je třeba bojovat proti tzv. fingovaným manželstvím. Nevládní organizace ale upozorňují na to, že zneužívá-li někdo určitý institut, nesmí to být důvodem, aby za to byli potrestáni všichni. Cizinecká policie má navíc již nyní právo i povinnost fingovaná manželství odhalovat a rušit povolení k pobytu, která byla na základě takových manželství udělena. " Skutečným cílem a důsledkem novely je tedy zřejmě usnadnění práce pracovníkům cizinecké policie a posílení jejich moci nad cizinci a nad jejich českými manžely. Podřazení povolování pobytu manželům pod formulaci humanitární důvody může posílit netransparentnost práce cizinecké policie a nebezpečí úplatkářství," varuje prohlášení.

Čekání na azyl ve vězeňských podmínkách

Připravované změny azylového zákona zavdávají obavu z přeměny azylového systému v síť internačních táborů. Změna zákona posiluje právo ministerstva vnitra zadržovat žadatele o azyl v táborech u mezinárodních letišť anebo v jiných táborech, kam budou tito cizinci převezeni. Nově se stanoví maximální lhůta tohoto věznění až na půl roku. Důvodem pro umístění do těchto zařízení je přitom pouze fakt, že dotyčný žadatel požádal o azyl na letišti a ne ve vnitrozemí.

Ministerstvu vnitra by navíc bylo umožněno omezit svobodu i ostatním žadatelům o azyl, tedy těm, kteří nejsou zadržováni na letištích. Jedním z důvodů pro omezení svobody má být skutečnost, že žadatel o azyl vstoupil do ČR nelegálně anebo se zde nelegálně zdržoval - přitom naprostá většina uprchlíků, kteří dnes přicházejí do Evropy hledat bezpečí, byla nucena porušit pobytové předpisy cílových zemí.

Novela cizineckého zákona také citelně omezuje právo odmítnutých žadatelů o azyl žádat o trvalý pobyt. A znamenala by také zavedení zneplatňování průkazů cizinců o pobytu, ke kterému by doško v případě zrušení přihlášení cizince na určité adrese: takový cizinec by pak kvůli nemožnosti prokázání povolení k pobytu mohl mít problémy s přístupem k úřadům, při hledání zaměstnání, přebírání pošty či pobírání sociálních dávek, problém může mít i se vstupem na území ČR.

Změnám chce zabránit petice

Proti přijetí navrhovaného znění novely zákona o azylu a zákona o pobytu cizinců vznikla také petice. " Jsme důrazně proti tomu, aby boj s nelegální migrací vedl k omezení práva na azyl a žadatelé o azyl byli předem považováni za nebezpečí, před kterým je třeba společnost chránit," uvádí se v ní. Petice také odmítá, aby bylo se všemi žadateli o azyl nakládáno jako se simulanty, kteří zneužívají azylový systém, a aby se řízení o udělení azylu změnilo v pouť cizinců po různých internačních táborech a vznikaly zóny, ve kterých platí nižší standardy lidských práv než na zbytku území ČR a ve kterých jsou zadržováni lidé, "u nichž se omezení práv zrovna politicky hodí".

Petici je možné podepsat jak na internetu, tak prostřednictvím podpisových archů, které budou shromažďovány do 31. srpna. Poté budou podpisy sečteny a předány Poslanecké sněmovně a Senátu Parlamentu České republiky.


DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz