Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Greenpeace vyzvalo slovenské ministerstvo, aby více argumentovalo a méně obviňovalo

28. 5. 2007 - BRATISLAVA [Greenpeace SK / Econnect]

-foto: Tichá dolina © Juraj Rizman/Greenpeace-
-foto: Tichá dolina © Juraj Rizman/Greenpeace-
Slovenská pobočka Greenpeace zveřejnila právní analýzu, kterou si nechala vypracovat u renomované slovenské advokátní kanceláře. Podle ní probíhala těžba v tatranské přírodní rezervaci Tichá dolina bez povolení a bez posouzení vlivů na životní prostředí a tedy nezákonně. Ministerstvo životního prostředí SR tento krok označilo za nátlak a snahu ovlivnit šetření inspekce životního prostředí. Greenpeace se proti tomu ohradilo a vyzvalo ministerstvo k odborné argumentaci.

Ministerstvo životního prostředí Slovenské republiky obvinilo v pátek 25. května Greenpeace ze zasahování do vyšetřování těžby v Tiché a Koprové dolině. Organizace se měla ovlivňování dopustit tím, že zveřejnila nezávislou právní analýzu, kterou si nechala o těžbě v tatranských dolinách vypracovat u renomované slovenské advokátní kanceláře Dedák & Partners. Stanovisko MŽP ČR bylo poskytnuto řadě médií a publikované na stránkách rezortu.

"Ministerstvo životního prostředí SR by se mělo místo prázdných politických prohlášení vyrovnat s odbornou argumentací. Respektive by mělo více argumentovat a méně obviňovat. Greenpeace dalo na stůl jasnou právní analýzu. Jejím výsledkem je, že těžba v Tiché a Koprové dolině, kterou MŽP SR obhajovalo, byla nezákonná. Pokud rezort nesouhlasí se závěrem právní analýzy Greenpeace, měl by jí právními argumenty zpochybnit. To se dosud nestalo," uvedla Martina Badidová z Greenpeace.

Greenpeace v této souvislosti upozorňuje na fakt, že MŽP SR nepoužívá ve svých vyjádřeních k jednotlivým účastníkům sporu o Tichou a Koprovou dolinu stejný metr. Pokud na jedné straně rezort svými vyjádřeními odsoudil údajné nátlakové akce ochranářů, na druhé straně nátlakovou akci lesníků za těžbu v Tiché a Koprové dolině nechal bez komentáře.

"Pokud zveřejnění nezávislé právní analýzy klasifikuje MŽP SR jako zasahování do procesu vyšetřování legálnosti těžby v Tiché a Koprové dolině, tak se ptáme, jak můžeme klasifikovat výroky ministra životního prostředí Jaroslava Izáka, který den potom, co kvůli vyšetřování zastavila práce v terénu inspekce životního prostředí ve vysílání televize TA3 konstatoval, že "k porušeniu nedošlo žiadnych paragrafov, ani ochrany prírody a krajiny, ani z hľadiska Európskej únie“. Rovněž by nás zajímalo, zda nedošlo k zásahu do vyšetřování Slovenské inspekce životního prostředí výroky ministra hospodářství Miroslava Jureňa, který v médiích několikrát označil krok inspekce za obstrukci," konstatovala Martina Badidová z Greenpeace.


DISKUSE - KOMENTÁŘE:


PODPOŘTE Econnect

Myslíte si, že je naše práce užitečná? Dejte o nás vědět a umístěte na své stránky ZPRÁVY z Econnectu, nebo BANNER či IKONU Econnectu.
Více v sekci o Econnectu
Econnect - portál občanského sektoru

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz