Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Festival Babí léto v Bohnicích už po patnácté

15. 9. 2004 - PRAHA [Unijazz/Econnect]

Již patnáctý ročník festivalu Babí léto se uskuteční v sobotu 18. září a proběhne tradičně v areálu psychiatrické léčebny v Praze 8 – Bohnicích. Jako každoročně bude zahrnovat kromě koncertů a divadelních představení i tzv. psychohrátky, výtvarné dílny pro děti i dospělé, výstavy, šachové turnaje a další akce.

Festivalu Babí léto se každoročně účastní jak zdraví, tak i handicapovaní lidé, najdou se nejen mezi návštěvníky, ale i mezi účinkujícími. Organizátoři festivalu se snaží klást co největší důraz na zapojení klientů různých zdravotnických zařízení do celé akce, předvedení jejich práce návštěvníkům a na mnohých těchto aktivitách se mohou diváci aktivně podílet. Největší ohlas jako obvykle vyvolávají hudební produkce a divadelní dílny.

Babí léto v psychiatrické léčebně se snaží prostřednictvím hudby, divadla i výtvarného umění přispívat k odstraňování bariér mezi zdravými a zdravotně postiženými lidmi a navozovat atmosféru tolerance. Po zkušenostech z let minulých se potvrzuje, že tato forma - zejména hudba a divadla – je nejvhodnější a nejpříjemnější jak pro nemocné, tak pro zdánlivě duševně zdravé. Přehlídka má největší dopad na mládež, což je zřejmé i ze skladby návštěvníků festivalu. Silné zastoupení však mají i rodiče s dětmi a na Babí léto si nacházejí cestu i senioři. Každého ročníku se zúčastňuje několik tisíc diváků a mnoho pořadatelů z řad mladých dobrovolníků.

V roce 1990 byla bohnická přehlídka vpravdě průkopnickým počinem a otevřela léčebnu i dalším kulturním akcím, které se zde pořádají. Dnes je již naprosto běžné chodit do Bohnic na koncerty, divadelní představení, nebo i na celé festivaly. Přestože se Babí léto odehrává v Praze, má díky médiím dopad na širokou veřejnost v celé České Republice a poslední ročníky Týdne pro duševní zdraví probíhají ve více než padesáti dalších místech. Týden pro duševní zdraví je poslední dobou také více zaměřen na problematiku drogové a jiné závislosti, zejména v oblasti prevence. To je zcela v souladu i s dalšími aktivitami sdružení Unijazz, kde jsou mladým lidem nabízeny konkrétní nerizikové alternativy činnosti, ať se jedná přímo o činnost uměleckou, nebo práci v rovině organizačního zabezpečení jednotlivých akcí.

Na přípravě a organizaci Týdnů se podílí kromě sdružení Unijazz a Fokus i daší organizace, např. Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví, Česká asociace pro duševní zdraví a další. Samotný festival Babí léto v PL Bohnice 2004 proběhne 18. září 2004.


DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související články

Internetové tipy v kulturní oblasti:

Informační a vzdělávací centrum pro kulturu
KULTURA v katalogu odkazů občanské společnosti KORMIDLO.cz
NCSU - Nadace a centrum pro současné umění
Místní kultura - Měsíčník pro kulturní život v místech a regionech
UNESCO - Informační centrum UNESCO v ČR
Divadelní ústav - divadelní informační centrum
ČKA - Česká komora architektů

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz