Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Swissinfo: Švýcarsko trápí zmenšování biodiverzity

25. 5. 2007 - PRAHA/ŽENEVA [EcoMonitor]

-foto: Pro Natura © Michel Roggo-
-foto: Pro Natura © Michel Roggo-
Švýcarsko téměř patří mezi země s nejohroženější faunou a flórou. U příležitosti Mezinárodního dne biodiverzity to prohlásily dvě nevládní organizace, WWF a Pro Natura. Podle nich je nejvyšší čas, aby švýcarská vláda začala v zájmu ochrany biologické rozmanitosti něco dělat, napsal server Swissinfo.

Urs Tester z organizace Pro Natura tvrdí, že počet ohrožených rostlin, ptáků, ryb a dalších živočichů je ve Švýcarsku prostě ohromující. "Skoro polovina flóry a fauny v zemi je ohrožena," řekl Tester. Mezi nejohroženější živočichy patří obojživelníci, například rosnička zelená, a plazi, například užovka maurská, užovka podplamatá a želva bahenní.

Minulý rok oznámil Federální úřad pro životní prostředí, že se zmenšování biodiverzity ve Švýcarsku zastavilo, avšak situace nadále zůstává špatná. V červnu 2006 úřad představil první přehled Monitorovacího programu biodiverzity Švýcarska, který sbíral data více než pět let. Urs Tester však s oficiálním sdělením nesouhlasí a tvrdí, že druhů dramaticky ubývá. "Opravdu nás znepokojuje vývoj populace obojživelníků. Počet některých ohrožených druhů klesl za posledních 20 let nejméně o polovinu," uvedl podle Swissinfo Tester.

Kurt Eichenberger ze švýcarské pobočky WWF pro Swissinfo řekl, že jádro problému spočívá v nedostatečné politické strategii. "Nemáme strategii pro biodiverzitu, a tak nevíme přesně, jakým směrem se vydat. Máme velmi dobré nástroje, ale nedokážeme je dobře použít," vysvětlil Eichenberger. Podle něj dosud také biodiverzita není dost závažné téma pro švýcarský parlament ani veřejnost.

V červnu minulého roku hovořil ředitel Federálního úřadu pro životní prostředí Bruno Oberle o svém přesvědčení, že se do roku 2010 podaří odvrátit úbytek biodiverzity. K tomu se ostatně Švýcarsko spolu s jinými zeměmi zavázalo v roce 2002 na Summitu Země v Johannesburgu. Urs Tester je však ohledně dosažení tohoto cíle značně skeptický. "S takovým množstvím ohrožených druhů je jen malá šance, že Švýcarsko dostojí svému závazku, pokud bude vše pokračovat stejně. A netvrdí to jen Pro Natura. Dokonce i OECD (Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj) říká, že Švýcarsko se problému věnuje málo," řekl.

Světový svaz ochrany přírody (IUCN) v úterý oznámil, že je ohroženo okolo 15 procent evropských savců, uvedl server Swissinfo. Na vině je prý dopad lidské činnosti na životní prostředí, hlavně odlesňování, vysoušení mokřadů a intenzivní zemědělství.

Podle článku na serveru Swissinfo ze dne 22. 5. 2007


Hanka Hermová

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Informační partner oblasti Životní prostředí

Ekolist
Deník o životním prostředí

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz