Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Jubilejní desátý ročník Hodokvasu na Roštejně proběhne o posledním květnovém víkendu

22. 5. 2007 - JIHLAVA [Econnect]

-Foto sdružení přátel hradu Roštejna-
-Foto sdružení přátel hradu Roštejna-
Hrad Roštejn na Jihlavsku ožije o posledním květnovém víkendu svojí největší historickou slavností roku. Připraven je tradiční Hodokvas, letos navíc slaví jubileum, vzhledem k tomu, že se uskuteční již podesáté. Akci pro všechny generace pořádá Sdružení přátel hradu Roštejna a to o víkendu 26. – 27. května.

Na Roštejně opět ožije středověk

Hodokvas na Roštejně je v letošním roce pořádán již podesáté. První ročník se konal v roce 1998 a nesl název O přestavbě hradu na lovecký hrádek. Další ročníky byly vždy věnovány různým zajímavým tématům opírajíc se o inspiraci životem ve středověku, předchozí ročníky mimo jiné nesly výmluvné tématické podtituly jako např. Švédové na Roštejně, Čarodějnice ve středověku nebo Rybníkářství na telčském panství.

Během předešlých ročníků se Hodokvas na Roštejně stal oblíbenou a hojně navštěvovanou akcí. Přispívá k tomu malebné přírodní prostředí, v němž se hrad ležící uprostřed lesů Vysočiny nachází. Areál hradu je navíc velmi dobře přístupný i pro cykloturisty či pro příjezd autem. Letošní Hodokvas nevybočuje tématicky z ročníků minulých a také tentokrát je inspirován středověkem konkrétně lovem, když nese příhodný název O nevydařeném lovu na muflona.

Hodokvas 2007 aneb O nevydařeném lovu na muflona

Jak již vyplývá z názvu letošního Hodokvasu, bude věnován lovectví ve středověku. Mezi nejzajímavější aktivity pro návštěvníky bude nepochybně patřit např. ukázka výcviku loveckých psů, sokolnictví či vystoupení gotických tanečnic. V programu samozřejmě nemůže chybět ani kejklíř. Především pro děti jsou pak připraveny hrané pohádky, ty jim zahrají amatérští divadelníci.

Celý program letošního Hodokvasu více přibližuje předseda Sdružení přátel hradu Roštejna Richard Blížkovský: "Tématem letošního Hodokvasu je myslivost, jak již napovídá samotný název O nevydařeném lovu na muflona. Nebude ovšem ulovena žádná zvěř, ale jak můžu již nyní prozradit, namísto ní skončí jako kořist lovců pytláci. Návštěvníci se mohou těšit na již tradičně v poledne zdarma rozlévanou polévku. Odpoledne bude pokračovat program, ten hlavní začíná ve 14 hodin."

"K vidění toho bude opravdu hodně, po delší době se představí tanečníci a tanečnice v gotických kostýmech, vystoupí kejklíř s ohněm. Po setmění se koná oblíbená noční prohlídka hradu doplněná scénkami. Budu také noční ohňová show s břišní tanečnicí. Program je i letos velmi nabitý. Akce je poměrně náročná na organizaci, na ní se podílí asi 60 lidí, především členů sdružení."

Sdružení přátel hradu Roštejna chce i touto akcí přispět k popularizaci historických památek a to zábavnou formou, která má oslovit všechny věkové skupiny. Podrobný program akce a další informace o sdružení na www.volny.cz/rostejn.


Miroslav Pořízek

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Miroslav Pořízek

Autor je externím redaktorem Econnectu.

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz