Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

BBC: V Jižní Koreji hladovějí migrující ptáci kvůli vysoušení půdy

17. 5. 2007 - PRAHA/LONDÝN [EcoMonitor]

-foto-
-foto-
Desítky tisíc migrujících ptáků čeká kvůli rekultivaci půdy v Jižní Koreji hladovění, tvrdí britská Královská společnost na ochranu ptactva (RSPB). Podle ní zničila rekultivace klíčové mokřady, které ptáci využívali při tahu z Asie na Aljašku, píše internetové zpravodajství BBC.

Bez potravy, kterou by mohli načerpat v mokřadech Saemangeum, mnoho ptáků cestu nepřežije. Dvěma ohroženým druhům brodivých ptáků hrozí kvůli změnám krajiny dokonce úplné vyhubení. V přírodě jich prý zbývá již méně něž tisíc dospělých jedinců, píše BBC.

Mokřady Saemangeum tvořily přílivové ústí na jihokorejském pobřeží Žlutého moře, kde našlo potravu asi 400 000 migrujících ptáků na cestě mezi Asií, Aljaškou a Ruskem. Jenže před patnácti lety rozhodla korejská vláda o největším rekultivačním projektu na světě. Ten měl vysušit mokřady a na jejich místě měla vzniknout úrodná rýžová pole. Po neúspěšné sérii odvolání ze strany ochránců přírody, uzavřela loni celou oblast třicet tři kilometrů dlouhá mořská hráz.

Od té doby mokřady nahradila vyprahlá země, rostliny a korýše zničilo sucho, a v důsledku toho ptáci hladovějí. „Přišli jsme o jeden z nejkrásnějších šperků v koruně všech mokřadů,“ řekla BBC Sarah Dawkinsová z RSPB, která monitoruje vliv nové hráze na místní živočichy. „Žluté moře je důležitou zastávkou pro ptáky, kteří směřují z oblasti, jako je Nový Zéland a Austrálie, do svých hnízdišť v Arktidě. A Saemangeum bylo jedno z nejdůležitějších míst ve Žlutém moři,“ vysvětlila Dawkinsová.

Podle Dawkinsové ptáci spoléhali na mokřad Saemangeum jako na zastávku, kde mohou přistát a „doplnit palivo“ po devítidenním letu z Nového Zélandu. Podle ní však ještě stále existuje naděje na zachování mokřadu. Ta se upíná ke dvěma stavidlům umístěným uprostřed přehrady. Podle Dawkinsové by mohlo být zaplaveno alespoň několik tisíc hektarů, což by migrujícím ptákům pomohlo.

Podle článku BBC Online News 12. 05. 2007


Hugo Charvát

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Press servis

Snadné zasílání tiskových zpráv NNO do médií.
Využijte internetovou službu Econnectu pro Vás.
http://press-servis.ecn.cz/

Press Service - snadné zasílání tiskových zpráv

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz