Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Evropská komise: zastavte práce v Tiché dolině!

17. 5. 2007 - BRATISLAVA/PRAHA [Econnect/Changenet]

-foto: Ticha.sk-
-foto: Ticha.sk-
Ředitelství Evropské komise pro životní prostředí vyzvalo dopisem slovenského ministra Jaroslava Izáka, aby zastavil práce v Tiché a Koprové dolině. Současně upozornilo, že proti Slovenské republice bude v této věci zahájeno šetření o porušení evropské legislativy. Na Slovensku dále pokračují přestřelky ve státní ochraně přírody a sílí tlak na odstoupení jejího vedení. Petici proti zásahům v Tiché již podepsalo téměř 24 tisíc osob.

Slovenské ministerstvo životního prostředí obdrželo dopis od Generální ředitelství pro životní prostředí (DG ENV) Evropské komise k přešetření stížnosti na lesnické zásahy do lokalit Natura 2000 v Tatrách. Upozornilo na to Lesoochranárske zoskupenie VLK. Podle ředitelství Slovenská republika při zásazích v Tiché a Koprové dolině nerespektovala rozsah diferencovaného přístupu formulovaného v dopise ministrům životního prostředí a zemědělství z prosince 2006.

Ředitel pro životní prostředí Mogens Peter Carl současně informuje ministra životního prostředí SR, že na základě získaných informací, navrhne Evropské komisi zahájit proces tzv. infringementu - konání proti Slovenské republice ve věci porušování zákonů Evropské unie.

V závěru dopisu vyzývá, aby v zájmu ochrany vzácných lokalit v Tiché a Koprové dolině a dodržení evropské legislativy, byly zastaveny probíhající práce v území a zajistěno řádné posouzení vlivu těchto prací na tamní ekosystémy a chráněné druhy rostlin a živočichů.

Slovenské televize TA3 zveřejnila případ Karola Kalinského, zaměstnance Správy Tatranského národního parku, který veřejně upozorňoval na nezákonnosti při zpracování kalamitního dřeva v Tiché a Koprové dolině. Karol Kalinský byl svým zaměstnavatelem obviněn z porušení pracovních povinností, že nazasáhl proti aktivistům v místě těžby a následně dostal i výpověď.

Také z dalšího vývoje v kauze Tichá a Koprová dolina je zřejmé, že se spor nadále vyhrocuje. Klub stráže dobrovolné ochrany přírody vyzval ředitele státní ochrany přírody Jána Mizeráka a celé vedení k odstoupení. K tomuto požadavku se připojila také platforma slovenských nevládních organizací Ekofórum a veřejně jej signovalo i 170 zaměstnanců státní ochrany přírody.

Petici proti zásahům v tatranských rezervacích již podepsalo téměr 24 tisíc lidí.


Michal Štingl

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Michal Štingl

Autor je redaktorem Econnectu pro oblast životní prostředí.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz