Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Informační stánek a přednáška upozorní na problematiku odpadů

16. 5. 2007 - DOMAŽLICE [Econnect]

Proč je přeplněný kontejner na sběr plastového odpadu velmi častým obrazem českých měst? Proč každý člověk vytvoří během jediného roku v průměru až 730 kilogramů odpadů? Na tyto i další otázky by měl domažlickým občanům odpovědět ve čtvrtek 17. května tématický program, který se věnuje problematice odpadů. Akci připravilo ČSOP Libosváry a Environmentální informační centrum Domažlice v rámci projektu Envic.

Odpady jsou samostatným tématem

Od 10 do 17 hodin v domažlickém parku pod knihovnou (v části směrem ke křizovatce u banky) bude umístěn informační stánek, u nějž kolemjdoucí naleznou 8 výstavních panelů o odpadech, ukázky biologicky rozložitelných plastů a publikace o omezování odpadů, třídění a dalším využívání odpadů. K dispozici bude také řada dalších informačních materiálů o problematice životního prostředí a síti informačních center Envic.

„Na našich výstavních panelech se snažíme představit problematiku uceleně. Ukážeme, jak se odpady využívají, kam s nimi, kde lze najít autovrakoviště, kde kompostárnu, ale také co všechno se dá z odpadů zpětně vyrobit,“ říká mluvčí projektu Envic, Tomáš Popp.

Od 18 hodin se pak v jídelně Gymnázia J. Š. Baara bude konat přednáška Mgr. Jaroslava Nálepky, pracovníka Odboru životního prostředí Krajského úřadu Plzeňského kraje, který návštěvníky provede tématy biologicky rozložitelných plastů, kompostování odpadů, nakládání s nebezpečným odpadem a elektroodpadem, třídění odpadů nebo odpovědnosti za odpad. Výstava i přednášky se již uskutečnili v Plzni a Spáleném Poříčí a jsou v plánu i v dalších městech kraje.

Envic působí v celém Plzeňském kraji

ČSOP Libosváry provozuje v Domažlicích jedno z poradenských center, na které se veřejnost může obracet s dotazy a problémy, jež se týkají ochrany přírody, životního prostředí a udržitelného způsobu života. Síť center se kromě poskytování poradenství zabývá i pořádáním vzdělávacích akcí pro veřejnost. Informační centrum sítě Envic najdete v každém okrese Plzeňského kraje. Kromě Plzně a Domažlic lze tedy najít samostatná informační centra také v Kladrubech u Stříbra, Plasech, Radnici, Spáleném Poříčí, Klatovech a Sušici.

Celé síti jsou společné akce k 12 hlavním tématům - doprava, ekodům, ekosystémy, energie, hlavní problémy životního prostředí, klima, krajina, kvalita ovzduší, kvalita vod, ochrana přírody, odpady, zemědělství, ke kterým síť zpracovává informační materiály a pořádá přednášky, besedy, výstavy nebo informační stánky.

Hana Krumlová z informačního centra Envic Domažlice upřesňuje: „Témata jsou obsahově zajištěná odbornými garanty – například zástupci některých univerzit, Českého hydrometeorologického ústavu, Povodí Vltavy, Agentury ochrany přírody a krajiny ČR a dalších. Každé ze středisek navíc pořádá ještě další akce, dle vlastního uvážení.“


Tomáš T. Kůs

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

Tomáš T. Kůs

Autor je externím redaktorem Econnectu.

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz