Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Blokády česko-rakouských přechodů pokračují

14. 5. 2007 - PRAHA [Radio Praha]

-foto-
-foto-
Rakouští protitemelínští aktivisté, kteří své postoje dlouhodobě podtrhují blokádami česko-rakouských hraničních přechodů, v posledních týdnech přitvrzují. Logika vývoje vede k tomu, že se - i když zatím spíše ojediněle - ozývají i čeští odpůrci těchto blokád. A obočí začínají zvedat někteří čeští politici.

Český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg v pondělí v Bruselu upozornil svou rakouskou kolegyni Ursulu Plassnikovou, že Česká republika přikládá velký význam blokádám rakousko-českých hraničních přechodů kvůli jaderné elektrárně Temelín. Oba partneři by měli o citlivé věci ještě dále jednat, i když zřejmě jen ve dvou, tedy nikoli v plénu schůzky ministrů zahraničí Evropské unie. Zatím teda podle dostupných informací jde spíše o diplomaticky uhlazený náznak, že české straně začíná docházet trpělivost, než o důrazný protest, jakým v pátek hrozil Karel Schwarzenberg: "Dokud ty silnice zůstanou průchodné, tak je to rakouská demonstrace. To je na rakouských úřadech a oni mají velmi otevřený přístup k demonstracím. Kdyby ovšem byly ty silnice opravdu uzavřeny, pak nastane případ, kde musíme velmi důrazně protestovat, poněvadž tím by se porušily evropská pravidla."

Nicméně se zřejmě dá hovořit o první vlně varování ze strany českých politiků. Vicepremiér Alexandr Vondra, který má v péči problematiku Evropské unie, před několika dny uvedl, že "asi nazrává čas tu otázku přenést i na evropské hřiště" a "trošku bouchnout do stolu". Předseda Senátu Přemysl Sobotka se zároveň obrátil na šéfy obou komor rakouského parlamentu dopisy, v nichž podle svých slov nic nenamítá proti vyjadřování nesouhlasu a protestům, tvrdě však odsuzuje blokády. "Česko-rakouská hranice tvořila kdysi tzv. železnou oponu mezi světem demokracie a komunistického útlaku. Je proto nepřípustné, aby se na této hranici, která je navíc hranicí uvnitř Evropské unie, opět vytvářely bariéry," píše do Rakouska předseda Senátu, který za velmi nevhodné považuje rovněž to, že se tak děje bez reakce rakouských státních orgánů.

Rakouští aktivisté totiž přesunuli své blokády ze středečních dopoledních hodin a na páteční odpoledne, kdy je jejich dopad o něco citelnější, trvají déle a roste počet zablokovaných míst. I po uplynulém pátku slíbili organizátoři svůj postup nadále zostřovat, podrobnosti mají oznámit ve středu. Blokády ale vyvolávají i protireakce. Zatímco dosud se většinou omezovaly na nadávky řidičů, stále častěji se ojedinělí odpůrci blokád nebo jejich malé skupinky snaží upoutávat pozornost médií i transparenty. Uplynulý pátek se objevily na několika místech. Například na hraničním přechodu Poštorná / Rheintal nedaleko Břeclavi to byl nápis "Vivat Temelín". Mluvčí skupiny rybářů z jižní Moravy jejich počin vysvětlil těmito slovy: "Když to vidíme pořád v televizi, jak pár blbců dělá lidem problémy, tak jsme si řekli, tak to sem vrazíme taky."

Zatím přitom podle vyjádření představitelů cizinecké a pohraniční policie na jednotlivých přechodech ale nevznikají nijak zvlášť dramatické situace. K těm by se mohlo schylovat až s blížící se sezonou letního cestování na jih. Tlak rakouských odpůrců Temelína je přitom podle jejich slov adresován vládě ve Vídni, aby podala mezinárodněprávní žalobu na Česko kvůli údajnému nedodržení bezpečnostních standardů v temelínské elektrárně.


Peter Gabaľ

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz