Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Na Májových trzích v Plzni budou k mání výrobky romských žen

11. 5. 2007 - TOUŽIM / DOBRÁ VODA [Econnect / Český západ]

-foto-
-foto-
Ručně vyráběné výrobky romských žen budou k sehnání na tradičních Májových trzích na náměstí Republiky v Plzni. Ve dnech 17. - 18. května bude výrobky nabízet občanské sdružení Český západ z Dobré Vody u Toužimi, jehož cílem je vytvářet podmínky pro zkvalitnění života romských obyvatel v obci.

„Tři ženy z romské komunity v Dobré Vodě získaly zaměstnání jako šičky a tkadleny v dílně umístěné přímo v sídle sdružení Český západ. Zde šijí nákupní a plážové tašky, kapsáře, ubrusy a prostírání z přírodních materiálů, které jsou navíc zdobeny tištěnými barevnými vzory,“ vyjmenovává Eva Haunerová, tisková mluvčí sdružení.

„V nabídce této dílny nechybí ani dámské a pánské tuniky, které se výborně hodí pro horké letní dny. Jedna z žen pracujících v dílně se také specializuje na tkaní koberců, jež jsou oblíbené zvláště díky své trvanlivosti a snadné údržbě, pro kterou získávají stále více na oblibě i mezi alergiky,“ dodává Eva Haunerová. Právě tkaní koberců patří mezi tradiční romská řemesla spolu s košíkářstvím, kovářstvím, zvonařstvím či drátenictvím.

Všechny ženy pracující v dílně absolvovaly odpovídající rekvalifikační kurzy, které jim spolu s pracovním místem zprostředkovalo občanské sdružení Český západ. V letošním roce zaměstnává sdružení jedenáct Romů, osm z těchto pracovních míst vytvořilo ve spolupráci s Úřadem práce v Karlových Varech.

Pro zájemce o výrobky z dílny Českého západu, kteří nemají příležitost navštívit Májové trhy v Plzni, existuje možnost objednat si výrobky přímo v internetovém obchůdku na stránkách sdružení www.cesky-zapad.cz, kde k objednání slouží jednoduchý formulář. Sortiment obchůdku zahrnuje nejen ručně tkané koberce, ale i ubrusy a prostírání, kapsáře, tašky či tuniky. Vše ručně tkají a šijí tři ženy z Dobré Vody, které díky sdružení Český západ získaly plnohodnotné zaměstnání.

Občanské sdružení Český západ také provozuje veřejnou sbírku, vyhlášenou za účelem získání finančních prostředků na spolufinancování podpory integrace romské komunity v regionu Dobré Vody do majoritní společnosti, kromě toho také na rekonstrukci budovy budoucího komunitního centra v obci. Číslo účtu veřejné sbírky je 0804889319/0800 (Česká spořitelna).


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz