Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Zasukované tkaničky znova pomůžou postiženým lidem

10. 5. 2007 - BRNO [Econnect]

-Foto www.bratriebenove.cz-
-Foto www.bratriebenove.cz-
Benefičním koncertem Bratrů Ebenů zahájí Liga za práva vozíčkářů jarní Dny Zasukovaných tkaniček. Koncert se uskuteční ve středu 16. května od 19 hodin v kulturním centru Semilasso v Brně-Králově Poli. Vstupenky je možné zakoupit v předprodeji KIC na Běhounské ulici v Brně.

Sbírka Zasukované tkaničky bude probíhat ve dnech 17. – 19. května. "V těchto dnech budete potkávat v Brně dobrovolníky s kasičkami, do kterých můžete přispět libovolnou částkou a získat tak symbol sbírky, kterými jsou červenožluté tkaničky," uvedla Petra Kyselková z Ligy za práva vozíčkářů. Výtěžek sbírky je určen na služby tělesně postiženým občanům, jako jsou osobní asistence, bezbariérová doprava, poradenství a podporované zaměstnávání.

V pátek 18. května od třinácti do sedmnácti hodin bude na Joštově ulici v centru Brna přistaven bezbariérový autobus. Liga za práva vozíčkářů zde bude prezentovat své aktivity a zájemcům poskytovat informace týkající se života s postižením.

Proč právě tkaničky?

Zasukované tkaničky, které se staly názvem i symbolem sbírky, mají být nejen žertovným předmětem, ale mohou se stát impulsem k zamyšlení nad zasukovaným osudem blízkého či úplně neznámého člověka. Nebo nad skutečností jak obtížné, ba přímo neřešitelné může být zasukování tkaničky pro člověka, jehož možnosti jsou dramaticky omezeny nemocí, úrazem nebo vrozenou vadou, uvádějí organizátoři sbírky.

"V naší zemi žije přibližně milion lidí, kteří každým dne svého života nesou svoje zdravotní postižení. Často se neobejdou bez pomoci svého okolí. Právě proto existují služby, které umožňují samostatný a nezávislý život v kruhu svých blízkých. Financování těchto služeb je velmi problematické, částečně je nesou na svých bedrech veřejné rozpočty, ale nejméně 30 % nákladů musí být kryto z jiných zdrojů," píše se na webových stránkách sbírky www.tkanicka.cz.

Hlavním, ale ne jediným účelem sbírky, je tedy získávání finančních prostředků pro dofinancování služeb pro zdravotně postižené. Dalšími důvody pro realizaci sbírky jsou zejména aktivizace samotných zdravotně postižených k činnosti ve svůj vlastní prospěch. A také obrácení zájmu většinové veřejnosti k problematice života se zdravotním postižením.

Sbírku je možné podpořit i formou dárcovské SMS zprávy ve tvaru DMS TKANICKA odeslané na číslo 87777. Cena jedné DMS je 30 Kč, ve prospěch služeb zdravotně postiženým osobám bude věnováno 27 Kč. V loňském roce se podařilo vybrat 610 093,50 Kč. "Děkujeme všem, kteří jste přispěli a také vám, kteří se přispět chystáte," uzavírá Petra Kyselková.


Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz