Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Syrský právník upozornil na mučení. Má jít do vězení na pět let

7. 5. 2007 - PRAHA [Econnect / Amnesty International]

-Anwar al Bunni-
-Anwar al Bunni-
Anwar al Bunni, syrský právník a obránce lidských práv, byl dne 24. dubna po nespravedlivém procesu odsouzen k pěti letům vězení. Kvůli své činnosti na obranu lidských práv byl uznán vinným z trestného činu „šíření státu škodlivých nepravdivých informací“. Amnesty International apeluje na veřejnost, aby u zodpovědných úřadů protestovala.

Lidé přítomní při soudním projednávání, mezi nimi i diplomatičtí zástupci z několika velvyslanectví, byli vynesením takto přísného rozsudku ohromeni. Anwar al Bunni se pak obrátil na soud s tímto prohlášením: „Mohu už jen poděkovat všem těm, kteří mě podpořili, a zvláště pak těm, kteří si dali tu námahu a přišli, aby se zúčastnili tohoto politického procesu. Jsem velice hrdý na jejich podporu pro politické vězně a vězně svědomí.“ Dále pak požádal své obhájce, aby proti rozsudku nepodávali odvolání, přičemž zdůraznil politický charakter svého procesu.

Další soudní líčení, které se týká Michela Kilo a Mahmouda Issy, bývalých vězňů svědomí, se mělo uskutečnit 4. května. Další dva lidé, o jejichž právo na spravedlivý proces se Amnesty International obává, Khalil Hussein a Suleyman Shummar, se nadále skrývají a proces proti nim pokračuje v jejich nepřítomnosti.

Pětiletý trest za obranu lidských práv

Jak uvedl jeden z advokátů, Anwar al Bunni „vstoupil do soudní síně s hlavou vztyčenou, jak je jeho zvykem, a všechny přítomné pozdravil svým zářivým úsměvem (…) Poté, co předseda tribunálu přečetl rozsudek, byli všichni ohromeni jeho tvrdostí – pět roků vězení za obranu lidských práv v Sýrii. Anwar přijal tuto nespravedlnost se sarkastickým úsměvem, přičemž podotkl, že toto rozhodnutí, stejně jako soudní proces, jsou vysoce zpolitizované, představují očividné porušení svobody přesvědčení a vyjadřování a jsou pokusem o zastrašení syrského obyvatelstva, politiků a aktivistů.

Anwar al Bunni byl ze „šíření nepravdivých informací“ obviněn, když připomněl případ Muhammada Shahera Haysy, mladého šestadvacetiletého muže, který zemřel ve vazbě v důsledku nelidského zacházení, které zřejmě dosáhlo intenzity mučení. Když bylo tělo Muhammada Shahera Haysy v dubnu 2006 vydáno jeho rodině, neslo patrně stopy mučení. Tento muž byl po dobu několika měsíců vězněn na neznámém místě. Anwar al Bunni v průběhu svého soudního procesu údajně žádal úřady, aby poskytly jakékoliv důkazy o tom, že Muhammad Shaher Haysa nezemřel v důsledku špatného zacházení. Odpověď žádnou neobdržel.

Podle informací, které má Amnesty International k dispozici, zůstává mučení a další špatné zacházení v syrských věznicích běžnou praxí; žádné nezávislé vyšetřování nebylo ve stovkách ohlášených případů v průběhu let vedeno, a to ani v těch případech, které skončily smrtí zadržovaných osob, jak tomu bylo i u Muhammada Shahera Haysy. Amnesty International má informace o úmrtí 14 podezřelých osob od roku 2003; podle jejích poznatků však žádná osoba, podezřelá z provádění mučení, nebyla nikdy postavena před soud.

Dopisy mohou pomoci

Apely je třeba co nejdříve zasílat představitelům syrské vlády – příjemci dopisů by měli být prezident, ministr obrany, ministr spravedlnosti a ministr zahraničních věcí: 1. President, His Excellency Bashar al-Assad, Presidential Palace, al-Rashid Street, Damascus, Syrian Arab Republic; 2. Minister of Defence, His Excellency General Hassan Ali Turkmani, Ministry of Defence, Omayyad Square, Damascus, Syrian Arab Republic; 3. Minister of Justice, His Excellency Muhammad al-Ghafari, Ministry of Justice, Al-Nasr Street, Damascus, Syrian Arab Republic; 4. Minister of Foreign Affairs, His Excellency Walid Mu’allim, Ministry of Foreign Affairs, al-Rashid Street, Damascus, Syrian Arab Republic.

"Píšeme Vám, abychom odsoudili uložení trestu pěti let vězení Anwaru al Bunnimu za jeho legitimní činnost v oblasti lidských práv. Vyzýváme k tomu, aby byl spolu s Michelem Kilo a Mahmoudem Issou z vězení propuštěn. Chceme vědět, jaké a jestli vůbec byly podniknuty kroky k vyšetření zpráv o tom, že Anwar al Bunni byl podroben bití a dalšímu krutému zacházení ze strany vězeňských dozorců či v jejich přítomnosti," píše se v dopise, který obránci lidských práv adresují syrským představitelům. Dopis také vyzývá syrské úřady, aby zajistily, že Michel Kilo a Mahmoud Issa nebudou podrobeni mučení či špatnému zacházení.


Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz