Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Ke dni životního prostředí se uskuteční Ekofestival

1. 6. 2007 - PRAHA [Econnect / Zelený kruh]

-Loňský ročník probíhal v rámci akce "Město bez aut"na Smetanově nábřeží, foto: Zelený kruh-
-Loňský ročník probíhal v rámci akce "Město bez aut"na Smetanově nábřeží, foto: Zelený kruh-
V úterý 5. června se v Praze na náměstí Míru od 10 do 18,30 hodin uskuteční Ekofestival 2007. Organizátorem této osvětové akce ke Světovému dni životního prostředí je Zelený kruh - asociace ekologických organizací, partnery jsou městská část Praha 2 a CENIA, česká informační agentura životního prostředí. Tématem Ekofestivalu je Odpovědná spotřeba a návštěvníkům nabídne mnoho zdrojů informací, ekologické produkty a zábavný program.

Festival zahájí ministr životního prostředí Martin Bursík, starostka městské části Praha 2 Jana Černochová a ředitelka Zeleného kruhu Miloslava Stejskalová. Akce by měla přispět k zastavení stále rostoucí spotřeby přírodních zdrojů a produkce odpadů. Na dvacet ekologických organizací je připraveno zodpovědět dotazy veřejnosti z různých oblastí ochrany životního prostředí, od Agentury pro ekologicky šetrné výrobky se návštěvníci dozví o ekologickém značení, čekají je hry s ekologickou tématikou, několik výstav, cimbálová muzika Veronica a výborné občerstvení v kvalitě bio, Fair Trade a přímo z pece vytažené pečivo Vinohradské pekárny. Pro děti jsou připraveny hry s přírodními materiály a workshopy. V prostorách městské části Praha 2 je navíc otevřena výstava "Česká krajina".

Podobně velká akce s ekologickou tématikou se v České republice zatím neuskutečnila, narozdíl od jiných evropských států, kde již mají svou tradici. Přitom právě při podobných příležitostech se lidé nejvíce dovídají o ochraně přírody a činnosti ekologických organizací i veřejné správy v ochraně životního prostředí. Letošním tématem festivalu je „Odpovědná spotřeba“, neboť orientace dnešního spotřebitele na výrobky s krátkou životností, rozhodování se ne podle kvality, původu a výrobního procesu, ale podle ceny či reklamy, vede k plýtvání přírodními zdroji a my jako spotřebitelé máme možnost tento trend zvrátit.

"Lidé, kteří se zajímají o přírodu nebo je trápí její současné vytlačování, znečišťování a chtějí vědět, jak se proti tomu postavit, se mohou přijít se inspirovat, zamyslet, zeptat, poradit a v neposlední řadě pobavit!" řekla jedna z organizátorek Jana Kčmářová ze Zelehého kruhu. Odborníci z ekologických organizací budou nabízet konkrétní, k přírodě šetrné výrobky či výrobní postupy, Česká informační agentura životního prostředí představí program označování ekologicky šetrných výrobků a služeb a bude možné promluvit si se zástupci Městské části Praha 2, kteří se starají o ochranu životního prostředí.

Světový den životního prostředí ustanovilo Valné shromáždění OSN v roce 1972. Je inspirací pro pořádání akcí přispívajícím ke zkvalitňování životního prostředí, mezi něž patří například úklidy, sázení stromů, veřejná shromáždění, výstavy, "zelené" koncerty, různé soutěže, a řada dalších aktivit. Tento den je příležitostí k přijímání závazků směřujících k založení stálých struktur zabývajících se managementem a plánováním v oblasti životního prostředí. Pro vlády je navíc příležitostí k podpisu či ratifikaci mezinárodních dohod a úmluv.


DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Press servis

Snadné zasílání tiskových zpráv NNO do médií.
Využijte internetovou službu Econnectu pro Vás.
http://press-servis.ecn.cz/

Press Service - snadné zasílání tiskových zpráv

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz