Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

V Brně vrcholí festival alternativní kultury a aktivismu v ProtestFest

4. 5. 2007 - BRNO [Econnect/Nesehnutí]

-Foto Protestfest: ProtestFest 2oo6-
-Foto Protestfest: ProtestFest 2oo6-

Video obsah

V sobotu 5. května se v centru Brna koná streetFest - jedna z aktivit festivalu alternativní kultury a aktivismu ProtestFest 2oo7. Široká škála aktivit - od hudebních vystoupení přes happeningy a graffity až po informační stánky - nabízí návštěvníkům a návštěvnicím festivalu možnost zapojit se do vytváření jeho podoby a také prostor pro diskusi o tématech ProtestFestu 2oo7. Těmito tématy je konání zbrojního veletrhu IDET v Brně, výstavba amerického radaru na území ČR a blížící se zasedání států G8 v Německu.

Sobotní brněnské odpoledne se již počtvrté dočká streetFestu - pouličního festivalu v centru Brna, který se každoročně koná v rámci festivalu alternativní kultury a aktivismu ProtestFest. Živá hudební vystoupení, informační stánky a prezentace různých organizací a hnutí, lanové aktivity, žonglování, graffity, soundsystémy, tématické výstavy, happeningové akce klaunské armády, workshopy... to všechno a mnoho dalšího nabízí návštěvníkům a návštěvnicím možnost nejen se festivalu účastnit, ale také se aktivně zapojit do vytváření jeho podoby.

„ProtestFest se snaží vrátit veřejným prostranstvím jejich význam, vrátit do nich život, diskusi, tvořivost. Cílem festivalu je nejen podílet se na oživení veřejného prostoru, ale také vytvářet symbolický prostor pro různé formy vyjádření k stávajícím společenským problémům,“ podotýká Katarína Potfajová, tisková mluvčí ProtestFestu 2oo7. StreetFest bude ukončen alegorickým průvodem v ulicích Brna za doprovodu soundsystémů, který vyvrcholí afterparty na Střeláku v parku v Pisárkách.

Zábavu na streetFestu zabezpečí produkce hudebních skupin a zpěváků: Jonas (radikální rap, FR), DJ Five (hip hop), Phantomas On Fire (punk-rock´n´roll-metal), Propaganja (world music), Ska´N´Daal (ska), TiDiTaDe (západoafrická hudba a tance) a soundsystémů: Zion Train (UK), THC Crew + Pawlač Zewls, Vosa sound, Redrum sound, Root´s and future, DJ Perch, DJ Dubdadda (UK). S informačními materiály či tématickými publikacemi a výstavami se mohou účastníci a účastnice festivalu seznámit a zapojit se do diskusí o tématech a formách protestu na informačních stáncích různých organizací a hnutí: Nesehnutí Brno, Hnutí Duha, A-kontra, Amnesty International, Ne základnám a dalších.

ProtestFest se každoročně zaměřuje na vybraná aktuální sociální, ekologická, lidskoprávní a jiná témata. ProtestFest 2oo7 soustředí svou kritiku zejména na konání zbrojního veletrhu IDET v Brně, na budování americké radarové základny v ČR a na mocenskou politiku států G8, jejichž summit se koná počátkem června v Německu. ProtestFest 2oo7 se snaží poukázat na souvislosti mezi zbrojením a sociálními problémy, a to v globálním i místním kontextu.

„Tato témata jsou vzájemně propojená. Uplatňování mocenských zájmů jde ruku v ruce s militarizací společnosti a podporuje realizaci dalších obchodů se smrtí. Důsledkem tohoto propojení jsou další válečné konflikty, další mrtví a zranění, další dětští vojáci, další lidé bez domova. Dochází k prohlubování jak sociálních problémů, tak i ekologických rizik,“ vysvětluje Katarína Potfajová.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz