Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Projekt Nový prales pokračuje

3. 5. 2007 - LIBEREC [Společnost přátel přírody / Econnect]

-foto: Společnost přátel přírody, o.s.-
-foto: Společnost přátel přírody, o.s.-
Liberecká Společnost přátel přírody letos oslavila 13. let své existence a úspěšně pokračuje ve svých aktivitách na pomoc lesům Jizerských hor. Nejvýraznějším projektem je Nový prales, kdy za pomoci člověka dochází k obnově přirozeného horského lesa na Ještědském hřebenu. Sdružení předpokládá další rozšiřování jeho plochy i nahrazování smrkových monokultur na dalších místech pohraničí.

Sami realizátoři označují projekt za nejúspěšnější a zároveň nejkontroverznější. Jeho realizace začala v roce 2005 výkupem prvních 7 hektarů, z čehož 5,5 ha chrání oplocenka. Na této ploše roste namísto části vykácených smrků již přes 15.000 sazenic jedlí, buků, javorů, jasanů a dalších dřevin. Momentálně probíhá pře s místním stavebním úřadem o odstranění oplocenky.

Finance realizaci projektu jsou zajišťovány veřejnou sbírkou. Podařilo se získat přes 1,65 mil Kč od více než 2.500 lidí. Největší část, přes 1,45 mil Kč byla použita na výkupy pozemků. V uplynulých dnech byla uzavřena jednání o výkupu dalších pozemků, takže se celá plocha zvýší ze současných 7 na celkových 21 ha.

Do budoucna se bude plocha Nového pralesa zvětšovat nejen na Ještědském hřebenu. "Chtěli bychom s tímto projektem prorazit i do dalších pohraničních hor, kde se nalézají další tisíce hektarů mladých smrkových monokultur," uvádějí zástupci Společnosti přátel přírody. Cílem je také rozvíjet diskusi o tom, jaký vliv má myslivost na stav našich lesů. Hledisko lesnické by mělo mít jednoznačnou přednost před mysliveckým.

Společnost přátel přírody (dříve Staří ochránci Jizerských hor) byla založena v roce 1994 jako ekologická nezisková organizace, jejímž hlavním posláním v té době bylo pomoci lesům v Jizerských horách, rozvráceným imisemi a nevhodným hospodařením. Zpočátku fungovala čistě na dobrovolnické bázi, vzhledem k rozvojových aktivit ale brzy nastala postupná profesionalizace. V současné době patří SPP mezi nejvýznamnější neziskové organizace v Libereckém kraji.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

PODPOŘTE Econnect

Myslíte si, že je naše práce užitečná? Dejte o nás vědět a umístěte na své stránky ZPRÁVY z Econnectu, nebo BANNER či IKONU Econnectu.
Více v sekci o Econnectu
Econnect - portál občanského sektoru

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz