Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Ve slovenské státní správě sílí odpor kvůli těžbě v Tatrách

4. 5. 2007 - PRAHA/BRATISLAVA [Econnect]

Štátna ochrana prírody SR Nejprve sedm pracovníků Správy TANAP vyzvalo svého ředitele k odstoupení, protože nerespektoval koncepci národního parku. Včera již 126 pracovníků státní ochrany přírody vyzývalo k vyvození osobní odpovědnosti za neuvážené zásahy do biotopů Tiché a Koprové doliny. Kvůli nátlaku a obavám z vyslovení svého odborného názoru se řada pracovníků státní ochrany přírody obrátila na Trasparency International, která jim přislíbila podporu a bezplatnou právní pomoc.

Minulý týden obdržel ředitel Tatranského národního parku od sedmi svých zaměstnanců otevřenou výzvu ve věci postupu sanací kalamitního dřeva v národní rezervaci. Postavili se tak za dříve odvolaného ředitele Tomáše Vačuru. "Nesplnili ste sľuby, ktoré ste nám dali. Týmto Vás v mene našom aj v mene tatranskej prírody vyzývame, aby ste odstúpili," uvádí se v závěru výzvy. Správa TANAPu na výzvu oficiálně nereagovala, ostatně jako celý dosavadní průběh sporu.

Ve středu zveřenilo výzvu přibližně čtyřicet pracovníků slovenské státní ochrany přírody a jejich počet se do druhého dne zvýšil na 126. Popisují dramatickou situaci a potlačování odborných přístupů ve své práci. "Neriešenie zásadných problémov od roku 1989 vyústilo do najhlbšej krízy ochrany prírody na Slovensku," uvádějí signátaři a kritiku směřují proti celému vedení Štátnej ochrany prírody SR.

Po celou dobu otevřeného sporu o smysl zásahů v Tiché dolině upozorňují zainteresovaní na značný nátlak a zastrašování. Slovenská pobočka mezinárodní organizace Trasparency International dnes oznámila , že se na ní v této věci obrátila řada pracovníků státní správy. Organizace nabídla pomoc všem pracovníkům státní ochrany přírody, kteří předloží důkazy o nátlaku ze strany zaměstnavatele. Trasparency současně upozornilo, že podle slovenské legislativy má být chráněný každý, kdo podá stížnost na zaměstnavatele nebo jiného zaměstnance.


Michal Štingl

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Michal Štingl

Autor je redaktorem Econnectu pro oblast životní prostředí.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz