Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Pro zdravou krajinu je nezbytná voda a zeleň

3. 5. 2007 - BRNO [Hnutí Duha / Econnect]

-foto: Hnutí Duha-
-foto: Hnutí Duha-
Zemědělská krajina bez zeleně, kanalizované potoky či řeky a špatné hospodaření v lesích neudrží v krajině vláhu. Sucha jsou při nedostatku jarních dešťů normální, ale nepřirozeně změněná krajina je vede do extrémů. Podle Hnutí Duha má stát podporovat výsadbu zeleně v krajině, obnovu mokřadů a členitých, meandrujících řek. Problematické je také holosečné kácení v lesích, které vytváří velké vyprahlé plochy bez vláhy.

Délka českých řek a potoků se během dvacátého století zmenšila o třetinu, takže voda rychleji odtéká z krajiny pryč. Labe v úseku Jaroměř–Mělník bylo zkráceno ze 400 kilometrů na 180 km. Vysoušení vlhkých luk a mokřadů, které působily jako houba zadržující vodu – a zásobovaly své okolí v době sucha. V minulosti bylo u nás odvodněno přes milion hektarů zemědělské půdy.

Podle Hnutí Duha má stát investovat více peněz z evropských fondů i domácího rozpočtu do programů, které obnovují zeleň v krajině a meandrující koryta či mokřadů a luk podél řek a potoků, kam by se mohla voda rozlévat bez větších škod. „Ani sebelepší krajina nezabrání suchu, pokud prší tak málo jako letos na jaře. Ale nedostatek zeleně, odvodněné mokřady nebo holosečná těžba dřeva jeho následky ještě zhoršují. Úplné ozdravění krajiny je úkol na desítky let. Ovšem některá důležitá opatření lze udělat už teď," řekl Zdeněk Poštulka, vodohospodářský expert Hnutí Duha.

V krajině přibývá betonových a asfaltových ploch, kde se voda nemůže vsakovat do půdy. Musí je kompenzovat nové mokřady, umělé rybníčky a takzvané zasakovací pásy zeleně, kam budou odváděny srážky. "Vláda především musí přidělit více peněz obnovu zeleně a mokřadů, které budou v krajině zadržovat vodu," vysvětlil Zdeněk Poštulka. V krajině s velkým podílem zeleně je lepší mikroklima a více vlhko: lépe zde vzniká rosa a místní deště.

Důležité jsou i nenápadné drobnosti – například holosečným kácením v lesích vznikají velké osluněné a vyprahlé paseky, kde se rozkládá humus, takže půda zde špatně zadržuje vláhu. Proto Hnutí Duha usiluje také o reformu lesního zákona, jež by zakázala holosečné kácení a vyžadovala šetrnější způsoby těžby.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

4. 5. 2007
6. 5. 2007
Michal

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Kalendář akcí občanské společnosti

kalendar.ecn.cz Akce po celé ČR z oblasti:

životní prostředí - lidská práva - sociální oblast, kultury - neziskový sektor...

kalendar.ecn.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz