Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

V aukci je k mání Kyselá žába premiéra Topolánka

2. 5. 2007 - PRAHA [Econnect ]

Kyselá žába je ocenění, které získal Mirek Topolánek za vítězný nekorektní sexistický výrok v soutěži Kyselá a Zlatá žába v roce 2006, bohužel si premiér cenu doposud nestihl vyzvednout. "Proto můžete kuriózní cenu včetně věnovacího certifikátu na jméno premiéra Topolánka získat v aukci, kterou pořádá galerie Vltavín," láká zájemce pořádájící sdružení Žába na prameni.

Vyvolávací cena Topolánkovy Kyselé žáby je 6000 korun. Aukce probíhá do 15. května do 18 hodin, v galerii Vltavín, v internetové aukci na adrese www.auctions-art.cz.

Výtěžek z aukce věnuje občanské sdružení Žába na prameni na osvětu, podporu a vzdělávání v rovných příležitostech a také "na podporu žen, které se i přes výroky Mirka Topolánka rozhodly mít děti". "Na této koupi rozhodně neproděláte. Pokud se nakonec předseda vlády Topolánek přece jen dovzdělá v oblasti priorit politiky EU, a bude chtít své výroky odčinit, určitě si svou Kyselou žábu bude chtít koupit zpět," vyzývá Žába na prameni.

Mirek Topolánek o počtu žen v politice prohlásil: “Pokud by měly příslušné kvalifikace, tak by jich tam bylo nepochybně víc.” Vysloužil si tak "ocenění" v soutěži, jejímž cílem je upozornit na časté příklady negativních stereotypů a nekorektních formulací v jazyce a v myšlení, upozornit na sexistické, genderově nekorektní vyjadřování.

Kyselá žába je je tak symbolickým "napomenutím" osobnostem kultury, politiky, vědy, i lidem jinak veřejně činným za výroky, nebo konání, které není vůči ženám nebo mužům tak docela fér. Cena je zároveň otevřenou nabídkou ke společnému hledání možností, jak věci měnit.

Sdružení zároveň uděluje i Zlatou žábu - to je cena za snahy a úspěchy konkrétních lidí, kteří svými aktivitami a postoji pomáhají v prosazování myšlenky rovných příležitostí pro ženy a muže.


Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz