Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Proběhla největší akce na podporu Tiché doliny

2. 5. 2007 - PODBANSKÉ [Econnect]

-foto: Econnect-
-foto: Econnect-
Více než patnáct set lidí se zúčastnilo sobotního vyhlašování Územie chráněného občanmi (ÚCHO) v Podbanském v Tatrách poblíž Tiché a Koprové doliny. Požadavky jsou vytvoření nezávislé vyšetřovací komise, vyvození osobní odpovědnosti, kompenzace pro vlastníky okolních pozemků a přijetí zonace národního parku. Na shromáždění vystoupili i pracovníci státní správy a lesníci. Čtyřicet zaměstnanců státní ochrany přírody se dnes obrátilo otevřeným dopisem na ministra životního prostředí. Nesouhlas se sanacemi vyjádřila také botanická společnost při Slovenské akademii věd.

Sama účast je pozoruhodná, protože akce se konala prakticky v lese, na pět set kilometrů od hlavního města Bratislavy. Účastníci se na místo dostávali na vlastní náklady hromadnou dopravou. Akce začala ve dvě hodiny odpoledne, kdy dorazily autobusy s aparaturou.

Před shromáždění vystoupili zástupci nevládních organizací, pracovníci státní správy, účastníci blokád i lesníci, kteří nesouhlasí se zásahy státních lesů. Zazněli hlavní požadavky na vytvoření nezávislé vyšetřovací komise, vyvození osobní odpovědnosti za poškozování chráněných druhů a nelegální odvoz dřeva. Dále má být přešetřeno, proč vlastníci okolních pozemků dosud nezískali kompenzace z fondů Evropské unie. Čtvrtým požadavkem shromáždění je, aby byla přijata dříve připravená zonace odpovídající mezinárodním standardům. Podpora byla opakovaně vyslovena odvolanému řediteli TANAPu Tomáši Vančurovi.

Nekonal se původně plánovaný lidský řetěz, který měl symbolizovat ochranu přírodního území. Okresní úřad v Prešově nezrušil dříve vydaný zákaz vstupu do kalamitního území, kam však za běžných okolností vede turistická značka.

Na vedlejším parkovišti probíhala akce několika desítek stoupenců těžby dřeva, kteří se obávají rozšíření kůrovce. Vesměs zaznívalo, že teorie o samovývoji lesa jsou nesmyslné a příroda se bez člověka neobejde.

Problém dorozumění mezi příznivci a odpůrci těžby komentoval Tomáš Blaškovič ze Spoločnosti pre ochranu ptáctva - Birdlife: „Zásadní spor se vede o to, zda je vůbec možné v takovém území zasahovat. V roce 2004 padlo v Tatrách dvanáct a půl tisíce hektarů lesa, z toho 93% bylo hospodářsky odtěženo. IUCN (uznávaná mezinárodní organizace) mělo za úkol navrhnout taková opatření, aby Tatry zůstaly národním parkem na základě mezinárodních kritérií. Toto doporučení není respektováno, ačkoliv bezzásahovost slíbil i ministr Izák.“

Opakovaně zaznělo, že lesníci, úředníci a experti ve státní správě jsou pod značným tlakem a za vyjádření nesouhlasu s narušováním přírodních biotopů jim hrozí postihy a ztráta zaměstnání.

Jaromír Bláha z Hnutí Duha připomněl, že také na Šumavě proběhly občanské protesty a bylo nutné vysvětlovat, že je rozdíl mezi národním parkem a hospodářským lesem: „Všichni se mysleli, že když se nebude proti kůrovci zasahovat, tak sežere celou Šumavu, pak přijde na Brdy a nakonec na Prahu. Dnes už se v prvních zónách stromy nekácí, stejně jako tomu bylo tisíce let před tím, než se narodil první lesník.“

Shromáždění moderoval mluvčí Ekofóra Juraj Smatana, povoláním učitel a člen dobrovolné ochrany přírody. Mezi vystoupeními řečníků zaznívali národní písně v doprovodu fujary. Na závěr zazněla píseň Nad Tatrou sa blýska.

Každému byl nabídnut formulář, pomocí kterého se mohl přihlásit do dobrovolné ochrany Tiché doliny. Takto se organizátorům podařilo vybrat přes pět set kontaktů.

Dnes se čtyřicet zaměstnanců státní ochrany přírody, mezi nimi i ředitelé chráněných území a odborní pracovníci, obrátilo otevřeným dopisem na ministra životního prostředí Jaroslava Izáka. Stěžují si na lobystický nátlak a likvidaci zájmů ochrany přírody. Současný stav státní ochrany přírody označují za nejhlubší krizi od roku 1989. Stejně jako účastníci sobotního shromáždění žádají vyvození osobní odpovědnosti.

Již minulý čtvrtek vydala svoji výzvu Slovenská botanická společnost při Akademii věd. Postup sanace polomů podle ní odporuje moderním přístupům v ochraně přírody. Je navíc v příkrém rozporu s mezinárodními závazky Slovenska vůči Evropské unii ve věci sítě evropsky významných území Natura 2000. Zástupci botanické společnosti žádají respektování odborných poznatků a vyzvali odpovědné činitele ke sjednání nápravy.


Michal Štingl

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Michal Štingl

Autor je redaktorem Econnectu pro oblast životní prostředí.

Press servis

Snadné zasílání tiskových zpráv NNO do médií.
Využijte internetovou službu Econnectu pro Vás.
http://press-servis.ecn.cz/

Press Service - snadné zasílání tiskových zpráv

Informační partneři Zpravodajství ECN

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz