Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Kampaň I MY hájí práva lidí s mentálním postižením

30. 4. 2007 - PRAHA [Econnect]

-Foto I MY: Dokumentární film „Hledám práci“-
-Foto I MY: Dokumentární film „Hledám práci“-
Základní lidská práva by měla všem lidem zaručovat nezpochybnitelný prostor, ve kterém mohou svobodně rozvíjet a naplňovat svůj život. Kampaň za práva lidí s mentálním postižením „I MY potřebujeme znát svá práva,“ která v těchto dnech předkládá veřejnosti své první aktivity, připomíná, že dodržování lidských práv je velmi podstatné i z pohledu lidí s mentálním postižením.

Také pro lidi s mentálním postižením platí, že respekt k jejich nezpochybnitelným právům umožňuje, aby žili svůj život svobodným a naplněným způsobem, rozvíjeli své schopnosti a o svém životě rozhodovali dle vlastní volby. Hájit zájmy lidí s mentálním postižením chce nová kampaň - probíhající pod názvem „I MY potřebujeme znát svá práva“ - občanského sdružení Portus Praha, které se doposud nejvíce zviditelnilo úspěšným projektem Akce cihla.

„Myšlenka lidských práv je jedním z pilířů a výdobytků moderní společnosti. Respekt k právům je proto i podmínkou skutečného začlenění lidí s mentálním postižením do naší společnosti,“ dodává Jiří Sobek, předseda o.s. Portus Praha.

Také z pohledu poskytovatele sociálních služeb má otázka práv maximální důležitost

Míra naplňování práv uživatelů služeb v daném zařízení je často ten nejspolehlivější ukazatel, který vypovídá o kvalitě poskytovaných služeb. Z hlediska poskytovatele se požadavek na důsledné naplnění práv uživatelů služeb často může zdát jako těžko splnitelný. Snaha poskytovatelů může narážet na otázky bezpečnosti, odpovědnosti, na omezení dané nevhodnými prostory, nedostatkem personálu apod.

Jiří Sobek připomíná: „I přes tyto problémy však naplnění práv lidí s mentálním postižením zůstává základním požadavkem a hlavním znakem kvalitní sociální služby. Z pohledu poskytovatele není možné nedodržování práv klientů například omlouvat vlastními nedostatečnými kapacitami.“

Kampaň I MY je určena především poskytovatelům sociálních služeb, ať už jsou to ústavy, chráněné či podporované bydlení nebo jiné typy služeb. Jejím hlavním a dlouhodobým cílem je zvyšování schopnosti poskytovatelů sociálních služeb hájit a prosazovat práva jejich uživatelů. Projekt si rovněž klade za cíl přinést základní srozumitelné informace z oblasti práv přímo lidem s mentálním postižením, jejich rodičům či opatrovníkům.

Kampaň již spustila vlastní web, připravují se publikace, filmy a také se uskuteční odborná konference

Projekt umožní vznik tří dokumentárních filmů a tří publikací, týkajících se práv lidí s mentálním postižením. Každý z těchto výstupů se zaměřuje na jinou cílovou skupinu (poskytovatele sociálních služeb, uživatele či veřejnost). Všechny výstupy budou cíleně distribuovány, ale rovněž bude možné je objednat či zdarma stáhnout přímo z internetových stránek kampaně - www.imy.cz, které jsou již v provozu. Shromažďují dosavadní dokumenty, související s právy lidí s mentálním postižením, ale rovněž nabízejí prostor k výměně názorů a zkušeností na otevřeném diskusním fóru.

Neméně důležitým výstupem kampaně bude také tématická konference, která se uskuteční 5 – 6. června 2007 v KC Zahrada v Praze. Příspěvky z konference organizátoři shromáždí na CD–ROM a budou taktéž k objednání.

Předkládané publikace i filmy budou obsahovat řadu praktických příkladů, modelových situací a kasuistik.

„Nelze je však považovat za návody k řešení. Spíše mají být pomůckou a inspirací k hledání vlastní cesty. Mnoho situací, které život přináší, je totiž naprosto jedinečných a jedinečné musí být i jejich řešení. Publikace i filmy by však měly poskytnout dostatek informací a vodítek k nalezení takových řešení, která nebudou na újmu základním právům uživatelů služeb,“ vysvětluje Jiří Sobek.

Projekt I MY může pomoci poskytovatelům služeb v několika oblastech. Například napoví, jak naplnit zákonné normy a standardy kvality, jak zdokonalit některé postupy při poskytování služeb s ohledem na lidská práva, dále jak podpořit uživatele služeb v naplňování jejich práv a pomoci jim v pochopení jejich odpovědnosti. Osvětlí, jak předcházet rizikům, která mohou hrozit uživatelům služeb nebo jak snižovat rizika, která nese poskytovatel služeb, ať už je jím organizace nebo jednotliví zaměstnanci.

Dle Jiřího Sobka bylo podmínkou pro vznik kampaně rovněž vytvoření sítě organizací (poskytovatelů služeb), které na základě výměny zkušeností budou systematicky zlepšovat naplňování práv uživatelů.

Na kampani, jež je financována z prostředků Evropské unie, spolupracuje kromě hlavního organizátora – o.s. Portus Praha, celá řada subjektů neziskového sektoru. Partnery projektu jsou občanská sdružení Jurta a Proutek, na vzniku publikací se podílí odborníci z o.s. Quip, Společnosti Duha, Charity České republiky a další.


Tomáš T. Kůs

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Tomáš T. Kůs

Autor je externím redaktorem Econnectu.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz