Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Ropákem se stal ministr Říman za emise skleníkových plynů

27. 4. 2007 - BRNO [Econnect]

-Pamětní plakát a dort dokumentující ropákovy činy-
-Pamětní plakát a dort dokumentující ropákovy činy-
Dnes byly oznámeny výsledky ankety Ropák roku 2006. Na prvním místě se umístil ministr průmyslu Martin Říman za přípravu alokačního plánu, který by umožnil zvýšení emisí skleníkových plynů z českého průmyslu. Dále je mu vyčítána snaha o prolomení územních limitů těžby hnědého uhlí v Severních Čechách, podpora vývozu elektrické energie do zahraničí i souhlas s dostavbou jaderné elektrárny Temelín.

Současně vyhlašovanou anketu Zelená perla 2006 vyhrál primátor Teplic a senátor parlamentu za výrok: "Navrhuji, abychom se peticemi příliš nezabývali, protože je stejně nevyřešíme, vzali je na vědomí a spíš nutili, aby nám je petičníci neposílali." Tuto větu pronesl na schůzi Senátu ČR, během níž se projednávala petice 35 tisíc signatářů proti stavbě rychlostní komunikace R43.

Na druhém místě Ropáka roku se umístil Václav Klaus za bagatelizaci problému klimatických změn. Třetí místo opět souvisí s emisemi skleníkových plynů a obsadila jej náměstkyně ministra životního prostředí Rut Bízková, stejně jako ministr Říman za podporu neúčinného alokačního plánu.

Vyhlášení Ropáka roku komentoval Karel Dolejší z organizace Greenpeace: "Václav Klaus škodí především teoreticky, zatímco ministr Říman měl v loňském roce reálný vliv na rozhodování o souvisejících problémech emisí CO2 a těžby uhlí v severních Čechách. Česká republika přitom vypouští několikanásobně více emisí CO2 než západní země."

Vítěz byl zvolen z celkového počtu 26 nominovaných kandidátů. Rovnou na první místo pro něj hlasovalo 21 lidí ze 103 hlasujících členů komise. V té jsou zastoupeni odborníci, umělci, politici a členové nevládních organizací.

Martin Říman se v předchozích letech umístil dvakrát na druhém místě. Za rok 1996, kdy byl ministrem dopravy, to bylo za podporu dovozu ojetin, likvidaci regionálních tratí, snižování dopravní obslužnosti a podporu záměrům splavnění Labe a průtahu R43 Brnem. O rok později za prosazování materiálu státní dopravní strategie, která by vedla k upřednostňování automobilismu.

Anketu již patnáctým rokem vyhlašuje občanské sdružení Děti Země. Vítěz získává pamětní plakát, který je vytvořen koláží z výstřižků, obrázků a fotografií dokumentující jeho činnost v posuzovaném roce. Dort, který je letos v podobě uhelného dolu a elektrárny, snědí účastníci večerního soiare.


Michal Štingl

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

Michal Štingl

Autor je redaktorem Econnectu pro oblast životní prostředí.

Kalendář akcí občanské společnosti

kalendar.ecn.cz Akce po celé ČR z oblasti:

životní prostředí - lidská práva - sociální oblast, kultury - neziskový sektor...

kalendar.ecn.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz