Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Umění porodit

25. 4. 2007 - PRAHA [GITA]

-Foto www.respektkporodu.cz: Umění porodit 2006-
-Foto www.respektkporodu.cz: Umění porodit 2006-
Ve dnech 7. až 13. května se koná Světový týden respektu k porodu. Hlavní organizátorkou týdne v České republice je Petra Sovová z Hnutí za aktivní mateřství. Na území České republiky budou probíhat besedy, výstavy, přednášky a setkaní s novináři. Klíčovou akcí je multimediální výstava Umění porodit, která proběhne ve Veletržním paláci v Praze. Obsahuje díla českých umělců a umělkyň inspirovaná těhotenstvím a porodem. Záštitu nad Světovým týdnem respektu k porodu převzala poslankyně Kateřina Jacques.

„Již několik let vedu na téma porodů živé rozhovory s rodiči, kteří mají nejrůznější zkušenosti podle toho, kdy a kde se jim dítě narodilo. Nabyla jsem dojmu, že ačkoliv došlo v této oblasti k velkému pokroku, je stále co zlepšovat a celospolečenská debata je východiskem pro takovéto změny,“ napsala Kateřina Jacques do své zdravice. Na tiskové konferenci Petra Sovová poukázala na cíl celé akce: „Já osobně zjišťuji, že porod je úžasná věc, může strašně posílit, ale také hodně oslabit. Budeme se snažit, aby se co nejvíce informací dostalo k co největšímu počtu lidí.“

Výstavu Umění porodit zkoncipovala kurátorka Naďa Rovderová. Expozice reflektuje příchod na svět za využití nejrůznějších uměleckých forem, jako jsou malba, kresba, grafika, fotografie, prostorová instalace atp. Vedle zvučných jmen jako je V. Bromová, S. Milkov, P. Nikl, J. Róna aj. nebudou chybět provokativní díla Lenky Klodové. Projekt doprovodí netradiční módní přehlídka těhotenské módy v podání umělecké skupiny Kolouchův sen absolventek UMPRUM a AVU.

Vedle multimediální výstavy proběhne také mezinárodní kongres Normální porod pro porodní asistentky, lékaře a lékařky. Doprovodným programem bude veletržní expozice Baby Expo – prezentace informací, služeb a výrobků pro těhotné, rodičky a maminky dětí do dvou let.

Jitka Drábková, ředitelka Aperia – společnosti pro zdravé rodičovství – představila dvě hlavní složky Baby Expo: za prvé, důraz je kladen na prezentaci neziskových organizací, které budou vystavovat vedle komerčních firem. Mezi neziskovými organizacemi se objeví: Síť mateřských center, Laktační liga, Aperio, Česká asociace dul aj. Druhou hlavní složkou je doprovodný program, např. budou uvedeny dva filmy německé porodní asistentky a filmové dokumentaristky Katji Baumgarten, která do Prahy přijede a bude po projekci k dispozici k nezávazné debatě. Ve filmu Moje malé děťátko se protagonistka a zároveň autorka ve 21. týdnu těhotenství dozví o silném genetickém poškození svého očekávaného dítěte a je konfrontována s rozhodnutím pro či proti interrupci. Film Jak jste to všechny zvládly? pojednává o porodech doma.

Tématem pro rok 2007 je „kvalita“ porodu, především pak podpora nejlepší péče „10 bodů mother-friendly“ pro porodnice. Iniciativa za porodní péči „mother friendly“ přináší hlavní požadavky na péči o matku a dítě, které vycházejí z přirozeného pojetí porodního procesu.

Světový týden respektu k porodu se snaží změnit podmínky porodů. V České republice je vysoké procento císařských řezů, nejsou respektovány výsledky výzkumů při péči o matku a dítě, všeobecně nízké je povědomí o právech rodičů a dětí. „V České republice probíhá 85% porodů bez komplikací, kdy není žádný důvod do porodu zasahovat, při tom je každá druhá rodička nastřižena,“ řekla Jitka Drábková.

Porodní asistentka Dáša Suchá naznačila hlavní problém: „Naše porodnictví je víceméně mužská záležitost, gynekologové jsou převážně muži, a od toho se odvíjí i vztah k tématu.“ Péče porodních asistentek je z většiny případů nehrazena pojišťovnou, patří tedy mezi nadstandardní služby. V České republice nejsou povoleny porodní domy, pokud se tedy žena rozhodne porodit za asistence porodní asistentky, nemá jinou možnost než rodit doma. „Zatím porodnictví funguje takto: My jsme tady a vy se nám přizpůsobte, přitom by mělo fungovat formou My jsme tady a chceme vám pomoci,“ dodává Dáša Suchá.


Alexandra Jachanová Doleželová

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

23. 6. 2008

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz