Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Staňte se agenty operace Rorýs!

24. 4. 2007 - PRAHA/PŘEROV [Moravský ornitologický spolek / Econnect]

-Rorýs při letu dosahuje rychlosti 90 – 200 km/hod.-
-Rorýs při letu dosahuje rychlosti 90 – 200 km/hod.-
Rorýs je zajímavý mimo jiné tím, že naprostá většina příslušníků jeho živočišného druhu hnízdí na panelových domech čili panelácích. Proto je třeba při rekonstrukcích těchto staveb provádět nenáročná opatření, aby měli zachovaný přístup k hnízdištím. K ochraně rorýsů však může každý přispět sledováním jejich příletu z teplých krajin. Stačí když pošlete e-mailovou zprávu s hlášením o vašem pozorování.

Také letos se můžete zapojit do ochranářské kampaně, která má za cíl pomoci v ochraně hnízdišť rorýse obecného (Apus apus). Tento druh je dnes nejvíce ohrožen stavebními úpravami především panelových domů, kde hnízdí až 95 % současné rorýsí populace. To, co přináší lidem užitek v podobě zateplování panelových domů a nových střech, může pro tyto ptáky znamenat úplný zánik jejich hnízdišť v místě ventilačních průduchů, spár a výklenků. Přitom stačí jen minimální opatření, jako je ponechání otvorů, a rorýsi nebudou v ohrožení.

V rámci Operace RORÝS se můžete nejen zapojit do ochrany rorýsů, ale také se zúčastnit sledování jejich příletu. Stačí jediné – sledovat oblohu a nahlásit první rorýse ornitologům z Moravského ornitologického spolku. Hlášení o rorýsích by mělo obsahovat: datum, místo pozorování (obec, městská část nebo ulice), počet pozorovaných rorýsů, vaše jméno a do poznámky můžete doplnit čas pozorování, počasí a další postřehy, o které se s námi chcete podělit. Hlášení posílejte na adresu info@mos-cso.cz a do předmětu zprávy dejte heslo „rorýs“.

Rorýs obecný je tažný druh, který zimuje v tropických oblastech Afriky jižně od Sahary. U nás zůstává nejkratší dobu ze všech tažných ptáků (pouhé 3 měsíce), aby tu vyvedl svá mláďata. Rorýs je nejrychlejší z našich opeřenců a při letu dosahuje rychlosti 90 – 200 km/hod. Má se za to, že mladí rorýsi se po vylétnutí z hnízda celé 2 roky nedotknou země. Ve vzduchu loví potravu, koupou se v dešti, spí a dokonce se na obloze i páří. Po dvou letech si pohlavně dospělí ptáci najdou svého druha či družku a začnou stavět hnízdo z peříček, stébel a srsti, které pochytají ve vzduchu. Hnízdí jednou za rok od května do července a nejčastěji snáší 2 - 3 čistě bílá vajíčka, na nichž střídavě sedí oba rodiče.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

23. 5. 2007
23. 5. 2007
5. 8. 2009

Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Press servis

Snadné zasílání tiskových zpráv NNO do médií.
Využijte internetovou službu Econnectu pro Vás.
http://press-servis.ecn.cz/

Press Service - snadné zasílání tiskových zpráv

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz