Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

V Tiché dolině blokády, v Praze demonstrace

24. 4. 2007 - PRAHA/BRATISLAVA [Econnect]

-foto-
-foto-
Sedmým dnem pokračují nenásilné blokády s cílem zastavit těžbu dřeva po vichřici z roku 2004 v Tatrách. Lesníci se podle nevládních organizací, odborníků i samotných pracovníků správy národního parku dopouštějí ničení cenného biotopu a usmrcování chráněných živočichů. Aktivistům se podařilo uhájit hnízdo orla skalního. Během sobotního zásahu policie došlo ke zranění jednoho z účastníků blokády. Tento čtvrtek se před slovenskou ambasádou v Praze uskuteční demonstrace s požadavkem zastavení těžby dřeva v Tiché dolině.

Proti odstraňování kalamitního dřeva z rezervací Tichá a Koprová dolina v Tatranském národním parku vystupují nevládní organizace pod společnou platformou Ekofórum. K její petici se během měsíce připojilo přes deset tisíc lidí. Před ministerstvem životního prostředí proběhla demonstrace a na postup lesníků, který je prováděn bez jakýchkoliv povolení, bylo podáno trestní oznámení.

Po opakovaných veřejných výzvách ministerstvo životního prostředí nezastavilo těžbu dřeva, ale navíc vydalo prohlášení, že na území těžby se vyskytuje pouze jediný pták. To vzápětí ostře kritizovala slovenská pobočka Birdlife International, podle které se na území kalamity vyskytuje 377 různých druhů ptáků, z nichž 28 již bylo vyrušeno těžbou při hnízdění.

Od minulé středy se na místo sjíždějí aktivisté a pokoušejí se blokovat likvidaci kalamitního dřeva. Během víkendu došlo k násilnému zásahu policie proti pokojné akci. V sobotu odpoledne byl zraněn jeden z aktivistů, kterému policisté nejprve kroutili hlavou a poté mu jeden policista skočil na koleno. Zraněný Josef Fiala je shodou okolností odborníkem na biotopy a jedním z autorů expertního posudku, který prokazuje usmrcování chráněných živočichů a ničení jejich biotopů probíhající těžbou v Tiché dolině a Koprové dolině. Aktivisté se po sepsání protokolů na policejní stanici vracejí zpět na místo.

Akce dobrovolníků již mají i první úspěch - podařilo se zachránit hnízdo orla skalního, které se nachází v těsné blízkosti těžby a bez blokády by se těžká technika přiblížila natolik, že by jej hnízdící ptáci opustili.

Proti zásahům dnes veřejně vystoupilo sedm odborných pracovníků Správy Tatranského národního parku. V otevřeném dopise kritizují přístup nově jmenovaného ředitele TANAPu a vyzvali ho k odstoupení. Podle nich porušuje koncepci národního parku, která byla v souladu s mezinárodními kritérii vytvářena několik let.

V Praze se ve čtvrtek 26. dubna od 9. hodin uskuteční demonstrace před budovou slovenského velvyslavectví. Akci pořádá na podporu tatranské přírodě Hnutí Duha, které rovněž považuje počínání lesníků za nelegální. Češi se zřejmě účastní i blokád v Tatrách.


Michal Štingl

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Michal Štingl

Autor je redaktorem Econnectu pro oblast životní prostředí.

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz