Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Na festivalu Finále se objeví krátké filmy z večerů Frame

23. 4. 2007 - PLZEŇ [Econnect]

-Foto www.filmfestfinale.cz-
-Foto www.filmfestfinale.cz-
Občanské sdružení iShorts, které organizuje každoměsíční projekce krátkých filmů Frame ve Slovanském domě v Praze, se letos zviditelní i na festivalu českých filmů Finále Plzeň. Festival uvede v úterý 24. 4. od 15.30 hodin v kinosále Beseda několik úspěšných filmů z večerů Frame.

Cílem sdružení iShorts je prezentace českých i zahraničních krátkých filmů společně s jejich autory, ať už jsou jimi studenti filmových škol nebo „nezávislí" tvůrci. Kromě pravidelných projekčních večerů (vždy poslední čtvrtek v měsíci v pražském multiplexu Palace Cinemas Slovanský dům) se iShorts snaží propagovat krátký film i na rozličných kulturních akcích a festivalech.

Po projekcích v Brně a vysoké škole Ekonomické v Praze se iShorts podařilo „vtrhnout“ i na oficiální velký festival – je jím letošní festival českých filmů Finále Plzeň, který uvede několik krátkých filmů z okruhu Frame večerů. Na těch je mimo jiné zajímavé, že mají stálý okruh porotců, kteří svými názory přispívají k reflexi krátkometrážní tvorby. V rámci Frame se například také volí film nebo autor měsíce.

Podle sdružení iShorts neměl do nedávné doby krátký film u nás zrovna ideální podmínky - a to ať vzešel z rukou profesionálů nebo amatérů. V posledních letech jej ale v rozvoji podporují nové a levné digitální technologie, a už ani nemusí tolik narážet na možnosti prezentace.

„Digitální projektory jsou běžnou součástí každého většího kina, vysokorychlostní internet se rozšiřuje čím dál rychleji, naše televize přijímá digitální vysílání a na krátká videa se můžeme dívat i v mobilních telefonech,“ shrnuje nové možnosti jednatel sdružení Petr Horák.

Na řadu tedy přichází zaktivování diváka, který na tento formát není příliš zvyklý. Dalším krokem od pravidelných projekčních večerů Frame občanského sdružení iShorts v pražském multikině Slovanský dům může být tedy i letošní Finále Plzeň.

Festival, který kromě soutěžních českých celovečerních snímků za posledních rok uvádí i soutěž dokumentů s řadou nesoutěžních tématických sekcí, jejichž výběr je možné v tomto týdnu navštívit i v pražských artových kinech Mat, Světozor a Evald, uvede v úterý 24. 4. od 15. 30 hod. v kinosále Beseda v Plzni krátkometrážní snímky Lausch, Na druhé koleji, VR, Little Pickpocket, Radio Kebrle, David a Musí být má.


Tomáš T. Kůs

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

Tomáš T. Kůs

Autor je externím redaktorem Econnectu.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz