Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Cyklisté vyjeli do měst kvůli bezpečnější dopravě

20. 4. 2007 - PRAHA/BRNO/PLZEŇ [Econnect]

Video obsah

Cyklisté v Praze, Brně a Plzni společně vyjeli na projížďku městem, aby vychutnali možnost bezpečné jízdy a současně dali na vědomí svou přítomnost v městské dopravě. V Praze zaplnilo osm set účastníků Václavské náměstí a za doprovodu policie projeli magistrálou do Holešovic, kde proběhl koncert a promítání filmů. Přes dvě stě lidí projelo také Brnem a na pět a dvacet lidí přijelo na akci v Plzni, kde o častějším pořádání teprve uvažují. O cyklojízdy je čím dál větší zájem a pravidlené termíny setkávání účastníků pronikají po Praze i do dalších měst.

Pražská cyklojízda startovala ve čtvrtek jako každý měsíc z náměstí Jiřího z Poděbrad. Většina oslovených účastníků se shodla, že na akci přijeli, protože chtějí jezdit po Praze na kole, ale podmínky jsou nevyhovující. "Jezdím do práce na kole, ale mám strach. Bylo by potřeba víc cyklostezek, hlavně v centru," řekla jedna z cyklistek. Více než osm stovek účastníků projelo z Vinohrad na Václavské náměstí a dále po magistrále na holešovické výstaviště. "Z jízdy mám celkově dobrý pocit. Aby to tady fungovalo jako v Kodani, bude trvat ještě hodně dlouho," řekl po příjezdu mluvčí pražských cyklistů Michal Křivohlávek. V prostorách výstaviště pokračovala akce koncertem a promítáním filmů.

Včera také proběhla cyklojízda v Brně, které se účastnilo 219 cyklistů. Před zahájením prezentovala Nadace Partnerství nové cyklomapy a k vidění byla výstava fotografií z rumunského Banátu. Přijeli také bruslaři a podle organizátorů byla letos největší účast rodin s dětmi. "Cílem akce bylo umožnit lidem pocit bezpečné jízdy po městě," řekl Miloš Hotař, koordinátor kampaně Brno na kole, kterou pořádá Hnutí Duha. Cykojízdy se v Brně konají ke Dni Země a ke Dni bez aut. Od letoška již probíhají také pravidelně každý třetí čtvrtek v měsíci.

Již ve středu proběhla cyklojízda v Plzni, kde se na rozdíl od Brna, Ostravy či Prahy konaly cyklojízdy dosud jenom příležitostně. Podle jejich letošního organizátora by se však tato situace mohla změnit. "Rádi bychom, aby se o cyklojízdách více dozvěděla veřejnost, chystáme propagační materiály a uvažujeme o další jízdě možná již v červnu letošního roku," řekl Daniel Rajdl z Dětí Země. Lepší podmínky pro ekologicky šetrné způsoby dopravy prosazují v rámci kampaně Plzeň pro cyklisty – cyklisté pro Plzeň „V posledních letech se podmínky pro cyklistiku v Plzni o trochu zlepšily, stále však chybí páteřní síť stezek spojujících jednotlivá předměstí s centrem tak, aby bylo možné se po Plzni na kole pohybovat bezpečně a pohodlně,“ dodal k aktuální situaci v Plzni Daniel Rajdl.


Michal Štingl

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Michal Štingl

Autor je redaktorem Econnectu pro oblast životní prostředí.

Pravidla pražských cyklojízd

Jízdy jsou nekonfliktní a nenásilné akce. Každý účastník může navrhnout trasu jízdy. Nejezdíme po tramvajových kolejích, abychom tramvaje nezdržovali. Chodci mají přednost. Nejezdíme po chodnících: nelze se prosazovat na úkor chodců. Pokud jede víc než 70 lidí, obsadíme všechny jízdní pruhy; jinak necháváme na širších ulicích jeden pruh volný. Pokud padne na semaforu červená před prvním cyklistou, zastavíme a počkáme. Jinak pokračujeme - je důležité udržet peloton pohromadě. Jízdy nespojujeme s žádnými jinými ekoaktivitami (globalizace, Temelín apod.).

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz