Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Starostové se zapojí do ochrany řek

17. 4. 2007 - ČESKÉ BUDĚJOVICE [Arnika/Econnect]

-Foto Greenpeace: Labe v roku 2002-
-Foto Greenpeace: Labe v roku 2002-
Sdružení Arnika pořádá tento týden v Českých Budějovicích seminář o správě vodních toků v Jihočeském kraji. Na setkání představí své pohledy na problematiku také Agentura ochrany přírody a krajiny a podniky povodí. Letos se připravuje první ze tří šestiletých plánů povodí podle nové směrnice Evropské unie. Správa řek by se podle ní měla ubírat přírodě blízkou cestou a komplexním přístupem k vodě v krajině. Arnika se chce zasadit o to, aby ubývalo jednorázových a nákladných regulačních opatření.

„Na semináři se bude diskutovat o budoucí podobě řek především v Jihočeském kraji, i o problémech s povodněmi a konkrétních opatřeních na řekách a v krajině, řekla vedoucí Programu Ochrana přírody sdružení Arnika Kateřina Hlavatá. Původně plán hlavních povodí předpokládal jenom v povodí Horní Vltavy 23 míst, kde by se potenciálně mohly stavět přehradní nádrže. Tento návrh nakonec zpracovatelé stáhli a předložili nový dokument, který podle Arniky více zohledňuje komplexní přístup k vodě v krajině. "Nyní se připravují podrobnější plány jednotlivých povodí. Právě ty určí, zda se budou řeky navracet do přírodě blízkého stavu, nebo zda budeme dál budovat mrtvé kanály, případně jak bude řešena protipovodňová ochrana,“ vysvětlila Kateřina Hlavatá.

Do roku 2009 musí Povodí Vltavy zpracovat plány pro oblasti povodí Vltavy a Berounky. „Obyvatelé Jihočeského se mohou do příprav plánů aktivně zapojit. Lidé mohou požadovat, aby se potoky či řeky v okolí jejich domova zbytečně nebetonovaly, a správci povodí uplatňovali citlivý přístup, zohledňující přírodní procesy, které mohou pomoci při zvládání extrémních výkyvů počasí,“ uvedla Jitka Straková z českobudějovické pobočky sdružení Arnika. Evropská Rámcová směrnice o vodách předpokládá aktivní účast veřejnosti jako klíčovou součást vodního plánování. "Chceme povzbudit místní občanská sdružení a obce, aby se zajímaly o to, jak budou jednotlivé řeky vypadat. Právě díky aktivitě obcí i jednotlivých občanů se loni podařilo odmítnout seznam dvou set nových přehrad. Nyní je potřeba sledovat, jaká opatření se plánují v našem kraji,“ doplnila Straková.

Na semináři Arniky přednesou své příspěvky k plánům povodí RNDr. Petr Kubala z Povodí Vltavy a Ing. Vladimír Šámal z českobudějovického střediska Agentury ochrany přírody a krajiny. Seminář tak představí různé pohledy na správu vodních toků.

Seminář se koná ve čtvrtek 19. dubna v Kulturním domě Metropol v Českých Budějovicích.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz