Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - kultura
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Guardian: Sázení lesů by změnu klimatu mohlo spíš zhoršit, říkají vědci

12. 4. 2007
Hanka Hermová [EcoMonitor] -


Sázení stromů za účelem kompenzovat emise skleníkových plynů může přispět ke globálnímu oteplování, napsal deník Guardian. Vědci tvrdí, že do konce století mohou lesy ve středních a vysokých zeměpisných šířkách oteplit tyto oblasti o více než 3°C, než kdyby stromy ve stejných lokalitách nebyly.

Govindasamy Bala, odborník na atmosféru v laboratoři Lawrence Livermore ve Spojených státech, dokázal, že proti globálnímu oteplování pomáhají pouze tropické lesy. Problém spočívá v tom, že lesy sice při fotosyntéze spotřebovávají oxid uhličitý, čímž nepřímo pomáhají Zemi ochlazovat snížováním koncentrace skleníkového plynu v atmosféře, zároveň však absorbují teplo ze slunečního záření. Govindasamy Bala a jeho kolega Ken Caldeira z katedry globální ekologie na Carneige Institute ve Standfordu pomocí počítačového modelu dokázali, že kromě úzkého pásu okolo rovníku lesy ve výsledku pohltí více tepla, než o kolik atmosféru ochladí spotřebou oxidu uhličitého.

Vědci svá zjištění vysvětlují tím, že jak jsou sluneční paprsky absorbovány nebo odráženy v různých částech světa. Lesní porosty. které jsou relativně tmavé, absorbují většinu slunečního záření, která na ně dopadne, čímž Zemi ohřívají, píše Guardian. Naproti tomu zatravněná plocha nebo sníh odrážejí více slunečních paprsků do vesmíru, díky čemuž zůstává teplota otevřené krajiny nižší. Govindasamy Bala vysvětlil, že stromy v tropech kromě absorbce oxidu uhličitého také napomáhají vzniku konvekční oblačnosti, která planetu ochlazuje.

Vědci zabývající se klimatem v poslední době stále více kritizují zalesňování, které má kompenzovat emise oxidu uhličitého. Kevin Anderson z Tyndallova centra pro výzkum klimatických změn nedávno varoval, že kompenzování emisí je nebezpečnou technologií, která má zajistit lidem "klidné spaní, i když by neměli spát klidně". Zároveň ale Ken Caldeira varoval, že kácení stromů mimo rovníkové oblasti by rozhodně nebyl dobrý nápad, píše Guardian. "Primárním cílem prevence před globálním oteplováním je ochrana ekosystémů. Ničení ekosystémů z důvodů prevence globálního oteplování by bylo kontraproduktivní a perverzní strategií." Govindasamy Bala k tomu dodal: "Kromě ovlivňování zemského klimatu mají lesy mnoho dalších rolí. Jsou přirozeným stanovištěm rostlin a zvířat, chrání biodiverzitu, produkují dřevo i palivo, chrání povodí a nepřímo brání okyselování oceánů."Ze sázení stromů za účelem neutralizování emisí oxidu uhličitého se stal v poslední době dobrý byznys.

Podle článku Aloka Jha v deníku Guardian ze dne 10. 4. 2007

Hanka Hermová

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Press servis
Snadné zasílání tiskových zpráv NNO do médií.
Využijte internetovou službu Econnectu pro Vás.
http://press-servis.ecn.cz/

Press Service - snadné zasílání tiskových zpráv
-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz