Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Nedotýkejte se mláďat - nevhodná snaha o pomoc může ublížit

11. 4. 2007 - PRAHA [ČSOP Vlašim / Econnect]

-Foto Zuzana Pokorná: mládě zajíce při krmení-
-Foto Zuzana Pokorná: mládě zajíce při krmení-
S přicházejícím jarem se znovu objevuje problém nevhodně "zachráněných" mláďat volně žijících zvířat. Lidé je často v dobré víře zbytečně seberou z přírody a odnášejí do stanic pro handicapované živočichy. Většinou by přitom stačilo ponechat mládě v klidu, aby mohlo znovu navázat kontakt se svými rodiči. Víte, jak se máte zachovat, když najdete mládě zajíce, srny, ptáka nebo veverky?

Stálý problém – stanice pro handicapované živočichy se plní mláďaty, která se tam jen proto, že některým lidem se zdálo, že jsou opuštěná. Jen za loňský rok skončilo ve stanicích Českého svazu ochránců přírody 2995 mláďat.

Pomoc přitom potřebují pouze zraněná mláďata. Takový byl i případ čtyř mladých veverek. Silný vítr je shodil z jejich hnízda. Malé veverky se dostaly do stanice pro handicapované živočichy ve Vlašimi. Bohužel pro tři už bylo pozdě, dramatický pád přežila jen jedna. Ta se teď už připravuje na vypuštění do volné přírody.

Pomoci stanice ve Vlašimi se dočkal také zajíček, kterého dva turisti odebrali psovi zpod čenichu. Zde mládě uložili do tepla a rychle připravili mléko na krmení. Zajíček zpočátku pít odmítal, ale brzy si na krmení stříkačkou zvykl tak, že velmi ochotně přijímal až tři stříkačky denně! Po necelých 14 dnech pobytu ve Stanici pro handicapované živočichy již začal sám přijímat trávu a nyní, po třech týdnech péče, se dočká svého návratu zpět do místa, kde se narodil.


Jak se zachovat, když narazíte na mládě:

Zajíce:

I ve městech můžete narazit na mláďata zajíců. Zvláště v tomto jarním období. Když je uvidíte, pak udělejte jedno jediné - otočte se a jděte pryč! V žádném případě na ně nesahejte. Malí zajíci jen sedí a čekají, až se vrátí jejich matka a nakrmí je. Zaječí máma by ucítila váš pach, je pak už nenakrmila a oni by zahynuli. Když zajíčka uvidíte na nebezpečném místě, např. sedět uprostřed ulice, pak mu můžete pomoci. Ideální je vzít lopatku, tou ho nadzvednout a jemně ho na ní přenést někam na trávu. Ale pozor! Maximálně do vzdálenosti deseti metrů od místa, kde jste zajíce našli. Jinak by se ztratil. Od pěti týdnů života jsou pak už mladí zajíci samostatní.

Srny:

Pokud srnče leží v klidu, pak se nic neděje a vše je tak jak má být.. Opuštěné srnče poznáte tak, že zmateně pobíhá píská a kvílí. Zvuky jsou slyšet půl kilometru daleko. Pak teprve můžete rozjet záchrannou akci. Stačí jen málo. Zavolat Český svaz ochránců přírody. Pracovníci stanic pro handicapované živočichy se pak už o ně postarají.

Veverky:

Pokud nejsou mláďata v hnízdě, neváhejte jim pomoci, protože to potřebují. Bez vašeho zásahu by uhynula, nebo skončila na kočičím jídelníčku. Platí totéž co u srn - zavolat Český svaz ochránců přírody. Veverky hodně trpí na parazity, proto také často mění své hnízdo. A právě když matka jedenkrát za dva týdny stěhuje své potomstvo, není výjimkou, že nějaké mládě upustí. Stačí, když se lekne nezvyklého hluku. Někdy se pro mládě vrátí, ale někdy ne. Pak zavolejte buď přímo stanici pro handicapované živočichy, pokud znáte číslo, anebo kontaktujte Český svaz ochránců přírody - 222 516 115.

Ptáka:

V těchto dnech se už mohou klubat z vajec různé druhy ptáků. Občas při frmolu, jaký v hnízdě panuje, se stane, že mládě z hnízda vypadne. Pak vás prosíme o jediné. Pokud víte, odkud ptáček vypadl, tak ho tam vraťte! Ptáci nemají čich, tak nevadí, když na něj sáhnete. Když netušíte, odkud mládě vypadlo, pak jej vezměte domů a ihned zavolejte nejbližší stanici pro handicapovaná zvířata. Mláďata, která už vylétla z hnízda, ale létání jim zatím příliš ještě nejde, pokud možno nenechejte na zemi. Posaďte je na nejbližší strom nebo zeď. Mláďata si zavolají svoje rodiče a ti je nakrmí a odvedou do bezpečí. Pouze pokud je ptáče viditelně zraněné, zesláblé nebo ve společnosti mrtvých sourozenců, vezměte jej domů a volejte Český svaz ochránců přírody nebo rovnou záchranou stanici pro handicapované živočichy.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Press servis

Snadné zasílání tiskových zpráv NNO do médií.
Využijte internetovou službu Econnectu pro Vás.
http://press-servis.ecn.cz/

Press Service - snadné zasílání tiskových zpráv

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz