Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

V brněnském kině Art proběhne významná diskuze o klimatu

10. 4. 2007
-red- [Hnutí Duha / Econnect] -


-foto- V návaznosti na zveřejnění souhrnné zprávy OSN z počátku dubna o průběhu klimatických změn se uskuteční v Brně veřejná diskuze. Má zde vystoupit vicepremiér Martin Bursík, místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek, ekologický reportér týdeníku Euro Čestmír Klos a programový ředitel Hnutí DUHA Vojtěch Kotecký. Diskuzi následující po promítání filmu Nepříjemná pravda v kině Art bude moderovat Tomáš Růžička z Nadace Partnerství.

Přední politici budou příští pondělí večer v brněnském kině Art odpovídat na otázky o českém přístupu ke globálním změnám podnebí – hned po promítnutí filmu Nepříjemná pravda. Celovečerní dokument je čerstvým držitelem Oscara.

Očekávají se reakce na nedávné oznámení expertního panelu 2500 vědců, který sestavila OSN, že pokud neklesnou exhalace skleníkových plynů, silné výkyvy podnebí povedou k častějším povodním, suchu v Africe i Asii a většímu hladu v rozvojových zemích. Česká republika patří k evropským rekordmanům v produkci oxidu uhličitého.

Organizátoři slibují, že bude mít každý šanci se předních politiků zeptat, co s vysokým českým znečištěním chtějí dělat. Promítání začíná v sedm hodin večer; diskuse následuje hned po něm. Vstupné činí 60 korun. Lístky lze koupit přímo v pokladně kina nebo on-line. Debatu pořádají Hnutí DUHA a Nadace Veronica.

Co způsobí klimatické změny:

Zpráva panelu více než 2500 vědců shrnuje výsledky empirického výzkumu za posledních šest let. Informuje o škodách, které vzniknou, pokud se nezastaví růst exhalací oxidu uhličitého a dalších skleníkových plynů:

  • Větší sucho v Africe i jiných částech světa, které už tak trpí nedostatkem vody, povede k úbytku potravin.
  • Tání horských ledovců v Himalájích, které slouží jako obrovská zásobárna vody, razantně sníží průtok ve velkých řekách indického subkontinentu – jež zásobují stamiliony lidí.
  • Tání polárních ledovců – a stoupající hladina moří – ohrožuje miliony obyvatel hlavně Bangladéše a dalších míst v asijských říčních deltách.
  • V Evropě i jinde se zvýší frekvence extrémních výkyvů počasí – povodní, vln horka a podobně.
-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

11. 4. 2007

-

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz