Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Pohádkovou Noc s Andersenem prožilo téměř 20 000 dětí ve čtyřech zemích

6. 4. 2007 - PRAHA [BMI sdužení / Econnect]

Noc s Andersenem udělala tečku za knihovnickými aktivitami letošního Března - měsíce internetu. Opět padaly rekordy a protože na všechny zájemce se nedostalo, na některých místech si Noc zopakují dnes dokonce ještě jednou, aby to dětem nebylo líto. Podle stále ještě ne úplné statistiky strávilo kouzelnou a pohádkovou Noc s Andersenem z pátku 30.3. na sobotu 31. března na 590 místech nejméně 19 655 dětí a 3311 dospělých organizátorů, účinkujících, starostů, poslanců, spisovatelů, herců, lékařů... Ke knihovnám se připojily i školy, domy dětí, družiny, infocentra, hasičský a turistický oddíl i nemocnice v Česku a jedna slovinská knihovna, 30 polských biblioték a 65 slovenských knižnic.

Uskutečnilo se i několik mezinárodních výměn, například deset dětí z Polska nocovalo v Petřvaldu a děti z Javorníku část noci strávily v polské knihovně v Paczkowě, slovensko – maďarsky se hovořilo ve Štúrově, znakovým jazykem se dorozumívali v Praze 5 – Stodůlkách, kde se poprvé zúčastnily Noci s Andersenem i neslyšící děti.

Na některých místech proběhla i tradiční sbírka na dětský hospic v Malejovicích, při které se vybralo 18 990,50 korun, dále bylo vyrobeno pro UNICEF 6 panenek v Krnově a 34 v Doksech. "V Lysé nad Labem vybírali na dětský domov v Milovicích nad Labem, protože jsou solidární s dětmi, které nemají maminky a tatínky, co by si s nimi četli a povídali o knížkách. A jinde zase pozvali děti z dětského domova, například z Plumlova do Babic, ze Smoliny do Valašských Klobouk," uvedl Jaroslav Winter z pořádajícího BMI sdružení.

Na děti čekaly nejen knížky

Kromě již tradičních nočních návštěv hřbitovů (Rožmitál pod Třemšínem), kostelů a far (Katovice) či zámků (Hradec nad Moravicí) a muzeí (Muzeum modelové železnice v Trmicích, Český Těšín, Mohelnice), evidují organizátorky exkurzi do vyškovské a děčínské zoo, do noční pekárny v Rajnochovicích, do klatovského podzemí, návštěvu nočního divadla v Čáslavi, v Novém Jičíně výstup na kostelní věž, dále pozorování hvězd, poznávání souhvězdí, návštěvy hvězdáren a planetárií, pozorování hvězdářskými dalekohledy. V Kardašově Řečici navíc vypustili meteorologické balónky s pozdravy.

Konalo se také několik ohňostrojů a minimálně 36 lampiónových průvodů, speciálně v Noci vyšlo číslo časopisu Andersenův nočník, v Havířově se uskutečnila cesta kolem světa za jedinou noc. Proběhlo několik módních přehlídek a desítek bálů i karnevalů, za všechny lze jmenovat kloboukový bál v Lounech, ples upírů v Tlumačově, konal se také punčochový bál, děti se naučily tančit valčík, wals i letkis, polku tančili v Charvátově, papučová diskotéka byla provozována ve slovenském Tisovci. Taneční víkend s Andersenem si prodloužili v Loučovících. Ve Rtyni v Podkrkonoší i Kunovicích a dalších místech čarovali kouzelníci.

Letos poprvé si nocležníci mohli vybrat, na jaké téma pohádkovou noc uspořádají, a podle hlášení je zřejmé, že kreativita a nápaditost organizátorů nezná mezí. Nejméně na 105 místech se malí účastníci mohli setkat s příběhy a pohádkovými ladovskými postavičkami, s Mulisáky, mnoha a mnoha kocourky Mikeši, Nácíčky, Chytrými kmotrami liškami, čarodějnicemi Kanimůrami, princeznami Ankami a draky Kabrhály, v Lobzech i s módní přehlídkou bubáčků a hastrmánků. V Charvátech místostarosta obce dorazil v převleku Mulisáka a před stezkou odvahy dětem přišla zahrát dokonce místní dechová kapela Verovanka. Ve Veselí nad Moravou Ladův obraz Dětské hry na jaře spáči ztvárnili živě. Obsadili všech 22 postav v dobovém oblečení, starý vozík s panenkou, dřevěného koníka, psa, houpačku, dokonce i špačka, v pozadí kulisy, jen místo slepice stál plyšový kohout.

V tomto ročníku došlo i k pokusu číst na více místech stejnou knihu. Na návrh nakladatelství Fragment, které připravilo dvě z letošních společných soutěží, volba padla na Šarlotinu pavučinku. A je jisté, že se četla o půlnoci první kapitola této knížky na nejméně 78 místech, mezi nimiž byla i slovinská Radovljica.

Do lesa pohádkovníků přibylo 222 stromů

Mezi děti zavítalo více než 60 starostů a primátorů (v Letovicích při reji svatojánských broučků a berušek byl starosta převlečen za kmotříčka Broučka), 19 spisovatelek a spisovatelů, dále obecní zastupitelé, poslanci, hasiči, policisté, ba i hvězdáři a astrologové. Nechyběli ředitelé škol a knihoven, například generální ředitel Národní knihovny v Praze Vladimír Ježek četl pohádky dětem v Jeseníku.

V průběhu večera a noci bylo nově zasazeno či vytvořeno 222 pohádkovníků. Pomyslný pohádkový les se utěšeně rozrůstá, čítá již více než 700 stromečků. V knihovnách i školách vzniklo mnoho básní, vydaly by na samostatnou sbírku veršů. V Týnci nad Sázavou byly vypuštěny duhové bubliny ze 150 bublifuků, aby si udělali nádherný duhový svět.

Noc s Andersenem uspořádal Klub dětských knihoven SKIP s hlavními organizátorkami Mirkou Čápovou a Hanou Hanáčkovou z Knihovny B. B. Buchlovana v Uherském Hradišti již posedmé. Když jím poprvé obohatil v roce 2001 program Března – měsíce internetu, zúčastnilo se unikátní akce využívající internetu k podpoře dětského čtenářství 39 knihoven. Každoročně se jejich počet zvyšoval a z loňských 487 spacích míst poskočil na opět rekordních 590 míst. A protože zájem dětí byl často větší než kapacitní možnosti, v řadě míst se uskuteční Noc s Andersenem ještě o týden později, v pátek 6. dubna, aby se dostalo na všechny.

Organizátorem projektu Březen – měsíc internetu je BMI sdružení, jehož posláním je podpora rozvoje Internetu jako globálního komunikačního prostředku, charakteristického pro informační společnost. Jeho projekt Březen měsíc Internetu 2000 se umístil ve finále soutěže Stockholm Challenge Award, které se zúčastnilo 612 projektů z 80 zemí.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz