Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Tátové jako mámy na vernisáži nové výstavy

5. 4. 2007 - BRNO [Econnect / Nesehnutí]

Aktivní otcovství aneb když pečují tátové: tak se jmenuje fotografická informační výstava, která bude v úterý 10. dubna zahájena v Knihovně Jiřího Mahena v Brně. Výstava si klade za cíl upozornit na některá tabu, předsudky a stereotypy týkající se otců i matek. Součástí vernisáže bude představení aktivit na podporu aktivního otcovství a též rozhovor s jedním z otců pečujících o děti. Na zahájení naváže také beseda s dokumentaristkou Olgou Sommerovou.

Výstava je součástí kampaně Nezávislého sociálně-ekologického hutí - Nesehnutí, která má za cíl podporovat české muže ve větší angažovanosti v péči o děti. Výstava zobrazuje muže-otce a děti v situacích, ve kterých jsme zvyklí tradičně vidět spíše ženy. Fotografie zachycují muže, kteří přebalují děti, kojí je z láhve, koupají, krmí či vozí v kočárku. Tito otcové, kteří se často vzdávají své kariéry a nastupují na rodičovskou dovolenou, aby strávili nejdůležitější roky s dítětem doma, stále narážejí na mnoho předsudků a stereotypů. „Když jsem po narození dcery oznámil šéfovi v práci, že hodlám jít na rodičovskou dovolenou, nejprve se mi smál, pak mi ale začal vyhrožovat ztrátou místa. Že prý potřebuje v práci pořádné chlapy, a jestli budu s děckem doma, tak prý chlap nejsem. Ani manželka to neměla lehké, kolegyně v práci ji dávaly neustále najevo, že ženská má být s dítětem doma, jinak není správnou matkou. Nadávali jí do krkavčích matek, sobeckých kariéristek a podobně,“ říká třicetiletý Petr, který přes tyto negativní reakce okolí zůstal se svojí dcerou tři roky na rodičovské dovolené.

„S podobnými stereotypy se setkávají muži i ženy v rodinách, kde matky pracují a otcové pečují o děti velmi často. Právě na tato témata výstava o aktivním otcovství upozorňuje,“ říká Lukáš Sedláček z Nesehnutí. Fotografie jsou doplněné o autentické citace mužů, kteří mají za sebou zkušenost s pobytem na rodičovské dovolené. Každý z deseti panelů výstavy nese specifické téma, které se nějakým způsobem váže k otcovství a zobrazuje určitou část zkušenosti mužů s rodičovskou dovolenou. Mezi tématy jsou například „Dítě muž a intimita“, „Otcovská dovolená“, „Muži a péče o domácnost“, „Otec jako hlavní pečující osoba“, „Malá tajemství otců a dětí“ nebo „Otcové ve veřejném prostoru“. Mezi tatínky, kteří se nechali pro výstavu se svými dětmi fotografovat, je například i herec Jan Dolanský (známý například z filmů Sametoví vrazi, Všechno nejlepší či Perníková věž) nebo David Synák z brněnské kapely Čankišou.

Výstava bude v úterý 10.dubna slavnostně zahájena v 16 hodin. Součástí zahájení bude krátký rozhovor s jedním z otců, který zůstal doma s dětmi na rodičovské dovolené. O tom, jak se fotografuje aktivní otcovství, stručně popovídá fotografický tým Nesehnutí, který vytvořili Radim Šašinka a Zora Javorská. Přibližně v půl páté začne projekce dvaceti minutového dokumentu z cyklu České televize „Táta jako máma“. Autorkou promítaného dílu „Otcové na rodičovské dovolené“ je dokumentaristka Olga Sommerová, která tvrdí, že žena nikdy nebude rovnoprávná muži, pokud se nebudou muži a ženy dělit o péči o děti půl na půl. Olga Sommerová se následně zúčastní besedy k tématu pečujících otců a rovných příležitostí žen a mužů v rodině i v zaměstnání.

Výstava je součástí aktivit na podporu aktivních otců v České republice, které pořádá nezisková organizace Nesehnutí Brno ve spolupráci s pražskou organizací Gender Studies jako součást projektu Půl na Půl – rovné příležitosti žen a mužů realizovaného v rámci Iniciativy společenství Equal. Tento program se zaměřuje na boj s diskriminací na trhu práce a podporu znevýhodněných sociálních skupin při začleňování do pracovního života. Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem EU a státním rozpočtem ČR. „Mezi naše další aktivity patří publikace informačních materiálů, veřejné besedy a aktuálně například veřejná konference „Je skvělé být tátou“, která se koná v pátek 20. dubna taktéž v Knihovně Jiřího Mahena,“ popisuje aktivity jejich koordinátor Lukáš Sedláček.

Výstava bude v Knihovně Jiřího Mahena umístěna do 21. dubna, poté bude putovat po různých místech České republiky, mimo jiné bude vystavena také v Parlamentu ČR, kde bude souviset s další aktivitou kampaně – jednání s politickými zastupiteli a zastupitelkami o zavedení legislativních podpůrných opatření pro otce, jako například otcovská dovolená.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz