Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Gruzínská vláda porušuje právo na vlastnictví

5. 4. 2007 - [Econnect]

Vláda M. Saakašviliho v posledních třech letech ignoruje obvinění místní gruzínské a zahraniční veřejnosti týkající se porušování práva na vlastnictví. Nepokoje v souvislosti s několika soukromými obchody, trafikami a různými kiosky, které se konají poslední dobou v Tbilisi, upozornily na tento problém veřejnost. Lídři opozičních stran spolu se zástupci různých obchodních společností už dlouho obviňují gruzínskou vládu, že zvyšuje státní rozpočet z expropriace z vlastnictví občanů jako jsou domy, pozemky či automobily.

Ombudsman Gruzie Sozar Subari prohlásil, že dva roky žádá vládu, aby se více věnovala garanci práva vlastnictví občanů. "Co se teď koná v Tbilisi a dalších velkých městech Gruzie je stejné jako za dob Lenina v roce 1920, kdy byl vyvlastněn majetek občanů. Lidé jsou pro vládu jako cihly, které využívá na postavení nového státu," uvedl Vladimír Berdzenishvili ze Sdružení pro obnovu demokratické Gruzie.

Začátkem letošního roku bylo v kanceláři ombudsmana podáno šest stížností na porušování práv na vlastnictví. Za rok 2006 bylo podáno velké množství žalob. Ke každé stížnosti byly dodány doklady o vlastnictví majetku. Desítky majitelů restaurací donutila finanční policie přidat státu jako "dar" své podniky. V některých případech občané obhajovali svůj majetek prostřednictvím soudu, ale městský úřad přesto objekty boural. Na straně vlastníkům stály zástupci nevládních organizací, kteří v některých případech blokovali bourání tím, že se uzavřeli v budovách.

V Tbilisi za rok 2006 byly odebrány městským úřadem desítky luxusních bytů významných osobností (herci, zpěváci, režiséři, olympijští mistři atd.). Jak oznámili zástupci parlamentních opozičních stran Konzervativců a Nové pravé, předávání "dobrovolné" vlastnictví do rukou státu dochází pod tlakem státního zastupitelství a finanční policie.

Opozice žádá vládu o vyplaceni kompenzace pro postižené občany. Na tiskové konferenci prezident Gruzie M. Saakašvili oznámil novinářům, že zákon o vlastnictví je velice špatný a v budoucnu se musí změnit.

Informace použity z Civilgeorgia a Newsgeorgia, ve spolupráci se stranou Konzervativců.


Vladimír Berdzenishvili - Sdružení pro obnovu demokratické Gruzie

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz