Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Obránci lidských práv: Zajímejte se o osud "zmizelých" v Laosu!

3. 4. 2007 - BRNO [Econnect / Amnesty International]

Laoské úřady 8. března veřejně prohlásily, že "nalezly" 21 mladých žen a dívek, považovaných za "zmizelé" od prosince roku 2005; neuvedly však, kde se nacházejí nyní. O šesti dalších osobách zprávy nadále chybí. Podle dostupných informací bylo těchto 27 lidí zadržováno v izolaci ve velice špatných podmínkách a podrobeno špatnému zacházení, či dokonce mučení. Amnesty International proto vyzývá veřejnost, aby se o osud "ztracených" zajímala u laoské vlády.

Uvedených 21 mladých žen a dívek patřilo ke skupině sedmadvaceti žadatelů o azyl, pocházejících z etnické skupiny Hmongů, které thajské úřady 5. prosince 2005 násilím vrátily do Laosu. Tyto osoby byly poté patrně svévolně drženy ve věznici, která je součástí vojenské základny u Paksenu, 200 kilometrů od hlavního laoského města Vientiane. Pět mladíků, zadržených spolu s ostatními členy skupiny, kteří byli zprvu zadržování ve Vientiane, bylo zřejmě někdy v květnu roku 2006 převezeno do zadržovacího střediska Phong Saly na severu Laosu.

V době, která předcházela jejich násilné repatriaci, žily tyto osoby spolu se svými rodinami v prozatímním uprchlickém táboře v obci Huay Nam Khao (provincie Phetchabun na severu Thajska), kde přibližně 7 000 laoských státních příslušníků etnické skupiny Hmongů usiluje o získání postavení uprchlíků. Skupina byla thajskou policií zadržena 28. listopadu 2005, když se vracela z chrámu, nacházejícího se mimo tábor.

Laoské a thajské úřady údajně připravují plán, aby se zmiňovaných 21 mladých žen a dívek mohlo vrátit ke svým rodinám. Laoské úřady odmítají jakoukoli odpovědnost za uvedenou skupinu osob, současně však uvádějí, že se jí zabývají z humanitárních důvodů.

Tisíce lidí se skrývají v džungli

Přibližně 7 000 Laosanů etnické skupiny Hmongů, kteří přebývají v táboře v phetchabunské provincii, tam začalo houfně přicházet v roce 2004. Tito lidé tvrdí, že jsou ve své zemi vystaveni pronásledování kvůli svým vazbám na skupiny dřívějších rebelů, kteří vedli ozbrojený boj proti laoskému režimu od jeho nástupu k moci v roce 1975. Tyto skupiny vzešly z ozbrojené frakce, bojující po boku USA během vietnamské války a v ozbrojených střetech, které se v souvislosti s ní rozhořely v Laosu. Odhaduje se, že až do těchto dnů přibližně třetina příslušníků hmongské menšiny (čítající podle některých odhadů 300 000 osob v roce 1970) uprchla do zahraničí, přičemž většina z nich se usadila v USA v postavení uprchlíků.

Několik tisíc Hmongů, mezi kterými jsou ženy, děti a staří lidé, přežívají nadále v džungli, kde se skrývají před laoskou armádou. Ta je údajně nadále napadá i přesto, že pro laoskou vládu již zřejmě nepředstavují vojenské ohrožení. Rodiny a komunity, žijící v džungli, svádějí každodenní boj o přežití s podvýživou, nemocemi a zraněními od střelných zbraní a vybuchlých granátů, a potýkají se s chybějící lékařskou péčí.

Amnesty International upozorňuje, že Laos a Thajsko jsou smluvními stranami Úmluvy OSN o právech dítěte, z níž vyplývá povinnost dohlížet na to, aby "dítě nemohlo být odděleno od svých rodičů proti jejich vůli, ledaže příslušné úřady na základě soudního rozhodnutí a v souladu s platným právem a v příslušném řízení určí, že takové oddělení je potřebné v zájmu dítěte" a na to, aby "žádné dítě nebylo nezákonně nebo svévolně zbaveno svobody".

Jako smluvní strana Mezinárodní úmluvy o odstranění všech forem rasové diskriminace nesmějí laoské úřady podněcovat, obhajovat nebo podporovat žádnou formu rasové diskriminace. Výbor pro odstranění všech forem rasové diskriminace vyjádřil v roce 2005 své znepokojení nad zprávami o násilí proti příslušníkům národnostní menšiny Hmongů, včetně dětí.

Dopisy mohou pomoci

Amnesty International, která případ sleduje dlouhodobě, vyzývá veřejnost, aby "zmizelým" pomohla tím, že bude po laoské vládě žádat informace o jejich osudu. V dopisech, které jsou jednou z nejsilnějších "zbraní" obránců lidských práv při využití mezinárodního tlaku, je třeba vyzvat úřady, aby zveřejnily, kde se 21 zmizelých nachází nyní, a aby zajistily, že jim bude neprodleně umožněn návrat do Thajska, kde by se připojili ke svým rodinám.

"Vyzýváme úřady, aby neprodleně podnikly kroky k nalezení místa, kde se nacházejí zbývající nezvěstné osoby z uvedené skupiny, a aby zajistily, že budou neprodleně propuštěny a bude jim povolen návrat do Thajska, kde by se připojily ke svým rodinám. Požadujeme, aby úřady plně dostály svým závazkům, vyplývajícím smluvním stranám Úmluvy OSN o právech dítěte a Mezinárodní úmluvy o odstranění všech forem rasové diskriminace," uvádí Amnesty International požadavky, které je možné představitelům Laosu v dopisech adresovat.

Apely určené laoskému premiérovi, ministrovi spravedlnosti a ministrovi zahraničí je třeba zaslat na následující adresy: Bouasone Bouphavanh, Prime Minister, Prime Minister’s Office, Rue Sisavat, Vientiane, Lao People’s Democratic Republic; Chaleuan Yapaoher, Minister of Justice, Ministry of Justice, Rue Phone Xay, Vientiane, Lao People’s Democratic Republic; Dr Thongloun Sisoulith, Minister of Foreign Affairs, Ministry of Foreign Affairs, That Luang, Vientiane, Lao People’s Democratic Republic.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz