Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Na Srí Lance se děti díky Čechům učí v dalších devíti opravených školách

2. 4. 2007 - PRAHA [Econnect / Člověk v tísni]

Devět zrekonstruovaných škol předala v závěru minulého týdne společnost Člověk v tísni řediteli, učitelům a žákům ve srílanském městě Muthur. Díky darům Čechů na sbírku SOS Srí Lanka tak v místě do školy může nastoupit dalších 840 žáků. „Školy byly nejprve poničené tsunami v prosinci roku 2004, později pak na jaře a v létě minulého roku válečným konfliktem nebo uprchlíky, kteří školní budovy používali coby náhradní ubytovací zařízení,“ říká Matěj Novák, vedoucí mise společnosti Člověk v tísni na Srí Lance.

„Jsme moc rádi, že po všech měsících stěhování a vyučování pod širým nebem opět máme normální třídy. Co je také ředitel bez školy,“ usmívá se ředitel školy Al Manar pan Iqbar. „A děti dnes rovnou mohou v nových budovách složit pololetní zkoušky,“ dodává spokojeně. Člověk v tísni studentům letos postavil již celkem šest nových školních budov, pět plně zrekonstruoval a ve dvou školách postavil hygienická zařízení.

Člověk v tísni působí na Srí Lance od roku 2005, kdy po ničivé vlně tsunami začal poskytovat pomoc lidem postiženým katastrofou ve východní oblasti Trincomalee. „Velká část našich projektů nejen zde na Srí Lance, ale i všude po světě se zaměřuje na oblast vzdělání. Na Srí Lance se věnujeme školkám, školám i rekvalifikačním kurzům pro dospělé. V poslední době klademe čím dál tím větší důraz na školení učitelů.“ říká Matěj Novák, vedoucí mise společnosti Člověk v tísni na Srí Lance.

Kromě zmíněných jedenácti školních budov Člověk v tísni dosud v rámci všech stavebních projektů na Srí Lance postavil ještě dvě nové školy, pět jich zrekonstruoval a v současné době staví další dvě školy. V přechodném období po tsunami pak organizace podpořila dočasnou výuku výstavbou 43 školních přístřešků, které vybavila novým školním nábytkem. Pro menší děti bylo postaveno sedm nových školek, dvě zrekonstruovány a poslední je právě dokončována.

Všechny tyto vzdělávací projekty jsou financované z veřejné sbírky SOS Srí Lanka, která byla otevřena 27. ledna 2004 a na kterou Češi přispěli 136 miliony korun.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz