Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Pomozte žábám!

2. 4. 2007 - PRAHA [Econnect/ČSOP]

Žáby a čolci se každým rokem v prvních teplých nocích stěhují ze svých zimovišť k vodním plochám. Tam kladou svá vajíčka. To se děje právě nyní! Cesta k vodě může být dlouhá i několik kilometrů. Někdy se trasy obojživelníků kříží se silnicemi. Pokud ta není pro žáby zabezpečena podchodem, zahynou na ní pod koly aut tisíce jedinců. Český svaz ochránců přírody zajišťuje přesun obojživelníků na mnoha místech republiky. K bezpečnému množení však můžete v rámci Akce žába přispět také Vy!

Ochranáři chtějí zmapovat všechna nebezpečná místa, kde k nadměrnému úhynu obojživelníků na silnicích dochází a informovat veřejnost a státní správu o těchto úsecích. Do budoucna se pokusí o tyto úseky s pomocí veřejnosti pečovat a obojživelníky přes ně přenášet, nebo také docílit vybudování podchodů, které by umožňovaly obojživelníkům bezpečnou migraci. Obojživelníci patři mezi nejvíce ohroženou skupinu obratlovců u nás, ohrožují je zejména změny jejich životního prostředí, používání pesticidů a doprava.

V České republice je již evidováno 347 úseků. Nebezpečných míst je však mnohem více, a proto AKCE ŽÁBA! Do akce se může zapojit každý, komu není lhostejný osud žab. Pokud víte o úseku silnice, kde dochází k usmrcování většího počtu obojživelníků (zejména při jarních tazích od března až do počátku května), zaznamenejte toto místo do hlášenky a zašlete na kontaktní adresu. Podrobnosti o akci najdou lidé na internetových stránkách www.csop.cz/akcezaba a mohou ČSOP hlásit kritická místa pomocí příslušného formuláře, který je na internetu ke stažení.


Víte, že:

žába
  • obojživelníci jsou u nás jednou z nejohroženějších skupin živočichů?
  • v jihomoravském regionu se za posledních 20 let zmenšil počet ropuch obecných o polovinu?
  • při jarním tahu k vodě mohou být úhyny obojživelníků na silnicích tak značné, že každoroční reprodukce už nestačí vyrovnat tyto ztráty a místní populace obojživelníků může tak i zaniknout?
  • obojživelníci při překonávání silnice většinou nepoužijí nejkratší trasu a že průměrná vzdálenost, kterou urazí při překonávání 7 m široké silnice je 50 m?
  • při měření času, který potřebovali obojživelníci k překonání 7 m široké silnice byly zaznamenány i časy přesahující 2 hodiny?


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

3. 4. 2007

Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Press servis

Snadné zasílání tiskových zpráv NNO do médií.
Využijte internetovou službu Econnectu pro Vás.
http://press-servis.ecn.cz/

Press Service - snadné zasílání tiskových zpráv

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz