Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - kultura
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Na Veletrh neziskových organizací přijede britský expert na interkulturalismus

30. 3. 2007 - Pavla Mandátová, Fórum 2000

Osmý ročník Veletrhu neziskových organizací pořádaný 4. dubna od 9 do 18 hodin v Tyršově domě nadací Forum 2000 přivítá kromě jiného i mnoho zajímavých hostů. Jedním z nich je i návštěva z Velké Británie, pan Phil Wood. V minulosti řídil pilotní urbanistický projekt Evropské komise s názvem Iniciativa pro tvůrčí město, jenž měl zásluhu na modernizaci postindustriálního města Huddersfield v hrabství Yorkshire. V současné době působí ve think tanku Comedia. Jeho přednáška se bude konat od 15:30 v Tyršově domě na Újezdě 40.

„Místo, co vypadá jako my – mladí a interkulturní město.“ Tak se bude jmenovat jeho přednáška, jež obohatí doprovodný program veletrhu. Měla by reagovat na současné západoevropské trendy, kdy se města dynamicky mění a stávají se kulturně a etnicky rozmanitými. To s sebou pochopitelně přináší četná úskalí.

Co podle Phila Wooda znamená pojem „interkulturní město“? „V monokulturním nebo „asimilačním“ městě se musí každý podílet na kultuře většiny. V multikulturním městě si zase jednotlivé skupiny udržují své vlastní tradice a jen vzácně se ovlivňují navzájem. A interkulturní město je takové, ve kterém nalezneme širokou škálu rozmanitých etnických a náboženských skupin. Každá z nich může svobodně udržovat své kulturní a náboženské tradice, ale zároveň je součástí sdílené veřejné sféry. Existuje zde snaha stimulovat jednotlivé skupiny k tomu, aby se angažovaly v procesu interakce.“

Skutečnost má obvykle od tohoto ideálu daleko. Největším problémem moderních měst je rostoucí rozdělení společnosti podle třídní, rasové a důchodové linie. To vede k separaci, ignoraci, nedorozumění, zášti a nevyřešeným konfliktům. Pro lokální i ústřední úřady tento trend představuje v lepším případě obtíž, jež však může vyústit v otevřenou hrozbu.

„Politici musí předvést okolí, že kulturní promísení je jediná cesta, kterou může jít město kupředu. Musí podporovat veřejnou sféru plnou života, ve které je možný dialog, spor a nesouhlas, ale ve které bude vždy prioritou hledání společné základny. Musí přidělit moc a peníze „stavitelům mostů“ a ne „hlídačům bran“, říká na jejich adresu Phil Wood.

Těmi, kdo se pokouší nalézt cestu k harmonickému způsobu života, jsou tak často místo nich mladí zástupci neziskových organizací. Jejich činnost je dle Woodova názoru zapotřebí stejně tak jako existence dynamické obchodní sféry či vlády jako síly udržující stabilitu. Právě mladým lidem totiž připisuje největší potenciál pro vytvoření nové formy občanství, která respektuje odlišnost lidí a zároveň představuje společný multikulturní prostor pro všechny. Na příkladech z Velké Británie a jiných zemí ukáže, jak je jejího vytvoření možné dosáhnout.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

Související odkazy
Veletrh neziskový organizací

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz