Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Práce s ovčí vlnou v Gawainu pomáhá lidem i krajině

30. 3. 2007 - PRAHA [Econnect]

Stará lidová řemesla, tradiční materiály, užité umění, arteterapie, sociální péče, obchod, kursy, integrace, divadlo, kroužky…To jsou klíčová slova charakterizující Gawain – pražskou textilní chráněnou dílnu, která umožňuje nejen handicapovaným spoluobčanům rozvíjet tvořivé schopnosti a seznámit se s prastarými, ale stále funkčními technikami zpracování ovčí vlny.

Textilní dílna Gawain byla založena studenty akademie sociálního umění Tabor v Praze v roce 2002 a fungovala jako neziskové občanské sdružení až do roku 2005, kdy získala finanční prostředky z Evropských sociálních fondů a stala se tak chráněnou dílnou. "Pro vstup do dílny není důležitá diagnóza, ale to, zda chce klient pracovat a tvořit. V současnosti v dílně pracuje 13 lidí a odpolední kroužky navštěvují ještě čtyři další osoby," uvádí Veronika Mařáková z Gawainu.

Hlavními cíli chráněné dílny je rozvíjet vlohy klientů, vést je k samostatnosti, ale na druhé straně i k práci v kolektivu. Prostředkem k těmto cílům je dopolední dílna, kde klienti vyrábějí výrobky z vlny, jako například vlněné květin, přívěsky na klíče, ozdobné spony, gumičky do vlasů, filcované podložky a koberečky. Při práci uplatňují tradiční techniky zpracování ovčí vlny: filcování (plstnatění za pomoci mýdla, horké vody, a tlaku), barvení, cupování a krumplování (vyčesávání).

Kromě dopolední dílny zajišťuje Gawain ještě odpolední integrační výtvarné kroužky určené pro děti i dospělé, jež jsou ideálním prostorem pro setkání handicapovaných a zdravých účastníků a jejich vzájemné poznávání při společné práci. V podobném duchu se nesou i integrační výtvarné pobyty v přírodě, kde se setkávají profesionální umělci s laickou veřejností a handicapovanými a vzájemně se obohacují skrze uměleckou činnost.

Velmi zajímavým projektem je i integrační divadlo. Pracovníci dílny nejen nacvičují představení, ale podílejí se i na tvorbě kostýmů. "Letos jsme hráli Tříkrálovou hru vánoční a Rimoni např. ve skanzenu v Kouřimi a na dalších místech. Účastnili se i studenti Akademie sociálního umění v Táboře, kteří k nám chodí na praxi," hovoří o aktivitách dílny pracovníci.

Nedílnou součástí dílny je i obchod, kde se prodávají výrobky zhotovené v dopolední dílně. Tak se veřejnost může kontaktovat s klienty dílny a nákupem zhodnotit jejich poctivou práci. Část zisku jde na provoz dílny. Kromě zmiňovaných pravidelných aktivit pořádá Gawain i kurzy tradičních technik na objednávku, pro skupiny od čtyř lidí, kteří o ně projeví zájem. Na těchto kurzech si účastníci osvojí techniky práce s ovčí vlnou a mohou si sami vytvořit podložku, klobouk, či jiný výrobek z vlny.

Projekt Gawainu však má i další rozměr. Tím že spotřebovává českou ovčí vlnu, podporuje ochranu přírody při její snaze udržet biologicky velmi cenná území (stepní a lesostepní lada, vřesoviště, jalovcové pastviny i hole – holiny na horských hřebenech) vzniklá dlouholetou pastvou, která by bez ní postupně zanikla. "Ročně spotřebujeme tak do 100 kg vlny," upřesňují v dílně. Celý projekt je tak zajímavou syntézou sociální péče a ochrany a tvorby krajiny.


Michal Řepík

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Michal Řepík

Autor je externím redaktorem Econnectu.

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz