Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Velká jarní cyklojízda za Prahu pro chodce a cyklisty

3. 4. 2007 - PRAHA [Cyklojízdy/Auto*mat]

-foto-
-foto-
A je to tady! Jaro, slunce, teplo a lidi. Kytky, stromy, ulice - a auta všude! Bohužel. Podívejte se kolem sebe. Vyjděte před dům, dojděte do parku, počkejte na tramvaj. Jaké to je? Motáte se od prvního kroku mezi parkujícími vozy? Číháte na kraji vozovky jak lovec před dravou řekou? Držíte se na ostrůvku jak gymnasta na hrazdě? To není normální a může se to změnit. Řešením je regulace aut, změna chování a více prostoru pro chodce a cyklisty. Přijďťe na cyklojízdu a řekněte svým politikům: chci žít v normálním zdravém městě! Zkušenosti ukazují, že je to možné!

Velká jarní cyklojízda bude provázena zvuky přírody. Z cyklorádiových stanic si každý učastník vybavený rádiovým přijímačem bude moci naladit hlasy ptactva, zvěře, hmyzu a živlů.

Jízda povede centrem města a bude slavnostně zakončena kolem osmé hodiny na Výstavišti ve Stromovce vystoupením hudební skupiny Sopoty.

Cyklojízda je oslavou svobodného a ohleduplného pohybu ve městě. Je volným setkáním lidí, kteří věří, že svým působením vědomě spoluvytvářejí prostředí, v němž žijí. Nemá tedy jednoho oficialního organizátora. Principem je umožnit co nejvíce lidem, aby se do cyklojízdy zapojili. Těch, kteří trpí neřešenou koncepcí pražské dopravy, je čím dál tím víc.

Cyklojízdy se v Praze konají každý třetí čtvrtek v měsíci a pravidelně se jich účastní desítky lidí. Dvakrát ročně (v dubnu a zaří) pak do ulic vyjíždí v mnohem vyšším počtu účastníků. Poslední velké slavnostní cyklojízdy, konané dne 22. září 2006 v rámci Evropského týdne mobility, se zúčastnilo přes 1200 příznivců městské cyklistiky, aby podpořili myšlenku Světového dne bez aut a upozornili na nevyhovující podmínky pro cyklisty v Praze. Čelo pelotonu tvořila „andělská letka“ – cyklisté v okřídlených kostýmech, součást projektu „Andělé v dopravě“, poukazující na špatnou bezpečnostní situaci pro nejzranitelnější účastníky silničního provozu – chodce a cyklisty.

První jízda se jela v San Franciscu v USA v roce 1992, o několik let později se uchytil název Critical Mass. Přibližně po deseti letech, poté, co kritická vlna zachvátila řadu západoevropských měst, dorazilo poselství do Čech. Jezdí se v Brně, Liberci, Náchodě, Olomouci a Praze. Pražská setkání startují pravidelně každý třetí čtvrtek v měsíci od šesti hodin na náměstí Jiřího z Poděbrad. Cyklojízdy v hlavním městě jsou nekonfliktní a nenásilné akce, snaží se neblokovat motorovou dopravu, pokud to není nutné pro bezpečnost účastniků. Chodci a veřejná doprava dostává před cyklisty přednost.


DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

Pravidla pražských cyklojízd

Jízdy jsou nekonfliktní a nenásilné akce. Každý účastník může navrhnout trasu jízdy. Nejezdíme po tramvajových kolejích, abychom tramvaje nezdržovali. Chodci mají přednost. Nejezdíme po chodnících: nelze se prosazovat na úkor chodců. Pokud jede víc než 70 lidí, obsadíme všechny jízdní pruhy; jinak necháváme na širších ulicích jeden pruh volný. Pokud padne na semaforu červená před prvním cyklistou, zastavíme a počkáme. Jinak pokračujeme - je důležité udržet peloton pohromadě. Jízdy nespojujeme s žádnými jinými ekoaktivitami (globalizace, Temelín apod.).

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz