Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Končí nominace na Ropáka roku

22. 3. 2007 - PRAHA/BRNO [Econnect / Děti Země]

Již patnáctý ročník ankety Ropák vyhlásilo sdružení Děti Země. Kandidáty poškozující životní prostředí může veřejnost navrhovat ještě zítra. Stejný termín uzávěrky je zároveň na Zelenou perlu, což je soutěž o nejhloupější výrok vztahující se k životnímu prostředí. Obě anticeny budou vyhodnoceny porotou a výsledky budou zveřejněny koncem dubna.

Děti Země Brno vyhlašují 15. ročník ankety o antiekologický čin Ropák roku a 12. ročník ankety o antiekologický výrok Zelená perla roku. Veřejnost může navrhovat kandidáty prostřednictvím webového formuláře, kde je nutné uvést odůvodnění nominace. Mělo by jít o ověřitelný důvod navržení, tzn. prosazovaní nějakého škodlivého záměru, vydání závažného rozhodnutí nebo hlavní podíl na realizaci nějaké „antiekologické“ stavby. Stejný postup je u nominování výroků z médií na Zelenou perlu s tím, že nelze zařadit zástupce sdělovacích prostředků - publicisty a novináře.

Výsledky budou zveřejněny 27. dubna. Každoročně je vyhlašování spojeno s bohatým programem, kde nechybí hudební a divadelní vystoupení, promítání filmů, soaire či výstavy. Pro jeho konání se vybírá některé z brněnských divadel.

„Horkými kauzami budou za jižní Moravu zřejmě vydání dvou souhlasných stanovisek MŽP, a to za vedení silnice R55 přes ptačí oblast u Bzence bez posouzení varianty mimo ni a za podporu územního plánu Břeclavska bez porovnání spojení Brna s Vídní čyřpruhovou silnicí kolem Břeclavi,” domnívá se Miroslav Patrik z Dětí Země.

Titul Ropák 2005 získal poslanec z ČSSD a bývalý zmocněnec vlády ČR pro SZ Čechy Vlastimil Aubrecht mj. za zpochybňování vládou v roce 1991 vyhlášených územně ekologických limitů na ochranu podkrušnohorské přírody a krajiny a také obcí Horní Jiřetín a Černice před další povrchovou těžbou uhlí a za hlavní podporu při předložení poslaneckého návrhu na změnu zákona o ochraně přírody a krajiny, kterým by se téměř zamezila možnost veřejnosti ovlivnit rozhodování správních orgánů.

Vítězem ankety Zelená perla 2005 se stal prezident ČR Václav Klaus (jako předseda vlády tuto cenu získal i za rok 1995), který napsal: „Občanská společnost je polemika se svobodnou společností! A je povinností každého demokrata ze všech svých sil, do konce svých věků proti ní bojovat!!!“

Z úvodu ankety Ropák roku

Jako zástupci zcela nově adaptabilního zoologického druhu ropáka bahnomilného (Petroleus mostensis), který postupně nahradí již vymírající druh člověk moudrý (Homo sapiens sapiens), bychom Vám rádi ulehčili těžký úkol zahubit sebe sama.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Press servis

Snadné zasílání tiskových zpráv NNO do médií.
Využijte internetovou službu Econnectu pro Vás.
http://press-servis.ecn.cz/

Press Service - snadné zasílání tiskových zpráv

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz