Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Českým památkám teď v UNESCO nehrozí zápis na seznam ohrožených

8. 9. 2004 - PRAHA [Radio Praha]

Českým památkám zařazeným na listinu světového dědictví UNESCO momentálně nehrozí, že by je tato organizace zapsala na seznam památek ohrožených. Na dotaz ČTK to sdělila česká mise při UNESCO v Paříži a podobně se vyjádřila i vedoucí oddělení pro Evropu a Severní Ameriku ve Středisku světového dědictví UNESCO Mechtild Rösslerová.

Česká republika má na seznamu světového dědictví UNESCO dvanáct památek. V českém tisku se periodicky objevují dohady, že některé z nich by mohly být zařazeny na seznam ohrožených míst nebo že by mohly být přímo vyškrtnuty ze seznamu světového dědictví. Zmiňovány bývají Praha, Třebíč nebo Lednicko-valtický areál.

V souvislosti s Prahou se píše o plánech výstavby mrakodrapů na Pankráci, přestavbě bývalých kasáren na náměstí Republiky nebo nepříznivých důsledcích masového přílivu turistů. Podle Karla Komárka, vedoucího české mise při UNESCO, přišel ale na UNESCO podnět jen kvůli kostelu sv. Michala Archanděla, který se stal místem pro multimediální show. Kolem toho se teď prý s UNESCO vede korespondence.

K Lednicko-valtickému areálu žádná stížnost nepřišla, ohledně Třebíče přišla stížnost na plán nové komunikace poblíž chráněné oblasti. Komárek však řekl, že v tomto případě je i nejhorší uvažovaná varianta lepší než dosavadní a že UNESCO už dostalo od české strany v tomto smyslu vyjádření.

Za dlouhodobou záležitost označil točnu divadla v Českém Krumlově, která nebyla v podkladové dokumentaci pro UNESCO v době, kdy se Český Krumlov jako součást světového kulturního dědictví schvaloval, a tudíž by měla být odstraněna. Ve městě už kvůli tomu byla jedna mise UNESCO, a jak ČTK řekla Mechtild Rösslerová, "možná bude další mise, to záleží na situaci".


DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související tisk. zprávy

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz