Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - kultura
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Jeden svět oceňoval ženské hrdinky i režisérky

14. 3. 2007 - Eliška Děcká, GITA

Při závěrečném vyhlášení cen letošního ročníku dokumentárního festivalu Jeden svět vystoupilo na slavnostní pódium mnoho žen a o ženských právech a postavení žen ve společnosti se do mikrofonu také velmi mluvilo.

Nejzajímavější situace nastala v kategorii krátkých forem, kde všechny tři oceněné snímky mají společné silné ženské příběhy. V případě vítězného filmu Jeana-Gabriela Périota I kdyby se provinila…je jím stříhání vlasů údajným kolaborantkám válečného režimu ve Francii v létě 1944.

Čestným uznáním oceněný dokument Soňa a její rodina zase vypráví pomocí mladé slovenské režisérky Daniely Rusnokové o složitém životě patnáctinásobné rómské matky. Stejné Čestné uznání pak získal i snímek Sariho máma, v němž režisér James Longley sleduje boj irácké matky proti větrným mlýnům ve snaze dosáhnout potřebnou lékařskou péči pro svého syna.

Režisérky byly oceněny i v samotné hlavní soutěži. Izraelská dokumentaristka Tali Shemesh získala za film Hřbitovní klub vyprávějícím o její babičce Mině a pratetě Leně, jejich vzpomínkách i současnosti Cenu za nejlepší režii. Dánská autorka Eva Mulvad si zase odnesla Čestné uznání hlavní poroty za snímek Nepřátelé štěstí sledující odvážnou cestu budoucí afghánské poslankyně k jejímu zvolení.

Určitě nejvíce oslavující ženou letošního ročníku Jednoho světa se však, ať už oficiálně či symbolicky, stala německá spoluautorka vítězného filmu Vítězové a poražení Ulrike Franke. Při přebírání hlavní ceny nejprve vystřihla na pódiu rozšafné pukrle, aby pak v děkovné řeči originálně vzpomněla druhého režiséra snímku Michaela Loekena. „Jelikož s Michaelem neděláme pouze filmy, ale i děti, musím ho pro dnešní večer omluvit, hlídá doma našeho potomka.“ A tak nakonec letošní festival Jeden svět nabídnul zprávu o současném postavení žen ve společnosti i z jednoho nečekaného úhlu navíc.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz