Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Středisko ekologické výchovy Chaloupky na Jihlavsku je připraveno na letošní sezónu

13. 3. 2007 - JIHLAVA [Econnect]

Středisko ekologické výchovy Chaloupky leží asi v polovině cesty mezi Jihlavou a Třebíčí, nedaleko od obce Nová Brtnice. Nachází se v ideálním prostředí pro své aktivity. Na polosamotě, ze všech stran obklopeno lesy, blízko je i rybník. Po celý rok zde panuje čilý ruch, střídají se zde v rychlém sledu ekologicky zaměřené programy pro školy i akce rodinného typu. O činnosti střediska jsme si před několika dny povídali s vedoucím programu na Chaloupkách ing. Martinem Křížem.

Chaloupky nabízejí především úzký kontakt s přírodou v nejrůznějších podobách

Středisko sídlí od doby svého vzniku v roce 1991 v budovách bývalého loveckého zámečku, který sloužil dříve jako sídlo správci lesů italského hraběcího rodu Collalto. Velkou rekonstrukcí Chaloupky prošly především v letech 2002 – 2004 a díky ní zde vzniklo velmi kvalitní zázemí i pro vozíčkáře a ostatní handicapované, nová rukodělná dílny, přírodovědná pracovna, sál a ještě jedna učebna v podkroví objektu.

Samozřejmě nechybí ani zahrada s malou farmou domácích zvířat, či místo pro pěstování léčivých bylin nebo školku listnatých a jehličnatých dřevin. Blízké okolí střediska poskytuje dostatek vhodných biotopů pro vzdělávací programy – louku, les, pole, rybník, potok nebo také chráněnou mokřadní louku. V okolí střediska bylo pozorováno na 120 ptačích druhů, blízký rybník pak umožňuje v létě i koupání.

Díky podpoře Lesů ČR byla v okolí Chaloupek před několika lety zbudována 6,5 kilometrů dlouhá Lesní naučná stezka. A aby šlo středisko příkladem k ohleduplnému chování vůči životnímu prostředí, je v něm kladen důraz na ekologický provoz (třídění odpadů, šetření vodou, vytápění alternativními zdroji energie). Chaloupky zkrátka nabízejí všem kdo do nich zamíří za některou z pořádaných akcí především úzký kontakt s přírodou a to v nejrůznějších podobách.

Také letos je připraven pestrý program pro školy i pro rodiny

O připravovaných akcích na Chaloupkách a nejen o nich jsme hovořili s vedoucím programu ing. Martinem Křížem. Ten mimo jiné uvedl i několik zajímavých informací z historie sídla Chaloupek a představil i právě probíhající veřejnou sbírku pod názvem Příroda je naší učebnou, která má pomoci vybudovat další zázemí pro lepší a názornější výuku ekologických programů pro děti a mládež.

Můžete stručně představit nezasvěceným historii Chaloupek?

Lovecký zámeček Chaloupky byl postaven v první polovině 19. stol., jako bydlení pro správce lesů na brtnickém panství, které bylo v držení italského rodu Collautů. Na základě Benešových dekretů byl majetek neprávem zkonfiskován a přešel do správy státních lesů a v šedesátých letech byl tento majetek Collaltům vyplacen. V roce 1993 si od Lesů ČR pronajímá objekt Český svaz ochránců přírody a o rok později objekt kupuje pro účely střediska pro výchovu a vzdělávání v přírodě. To nyní spravují Chaloupky o.p.s. školská zařízení pro zájmové a další vzdělávání. V letech 2002 - 2004 proběhla rekonstrukce a dostavba střediska, které z kapacitních důvodů přestalo vyhovovat stále se zvětšujícímu zájmu. Rekonstrukce střediska byla v roce 2004 přihlášena do soutěže Stavba Vysočiny a získala cenu veřejnosti.

Kolik má v současné době středisko zaměstnanců a externích spolupracovníků čidobrovolníků?

Středisko má 10 zaměstnanců (respektive úvazků), zaměstnanců 13, externistů využívá kolem 5, za rok tu ovšem odlektoruje tak 20 externistů, dobrovolníků máme každoročně kolem 20 na akci.

Co se děje na Chaloupkách v zimním období, když zde neprobíhá obvyklý provoz?

Obvyklý provoz začíná únorem a končí prosincem, pouze v lednu Chaloupky zdánlivě spí. Programoví pracovníci vymýšlí nové programy, tiskne se nabídka akcí, uklízí se a píší se závěrečné zprávy projektů. Provoz rekonstruuje postele, maluje, opravuje a připravuje budovu na sezónu. taky je to jeden z mála měsíců, kdy se dá vybrat dovolená podle gusta.

Kolik celkem návštěvníků sem na akce zavítalo během minulého roku?

Kolem 1000.

Která bude nejbližší akce pro veřejnost po zimní pauze?

Než přijdou Velikonoce o víkendu na přelomu března a dubna, týden před Velikonocemi. Akce je určena pro rodiče s dětmi a přiblíží atmosféru Velikonoc.

Na kterou z Vašich jarních a letních akcí lze pozvat třeba celé rodiny?

Kromě uvedené akce můžeme určitě celé rodiny pozvat na Den Země, Tábor pro děti a rodiče a cyklistickou akci Okolo Třeboně na kole, kterou ovšem organizujeme v kraji Jihočeských rybníků a je určena cyklistickým rodinám.

Chystáte na tento rok nějaké nové programy či rozšíření stávajících?

Letos je nabídka pestrá především díky množství letních táborů. Kromě uvedených akcí pro celé rodiny k nám mohou přijet děti, které by chtěly tvořit ze dřeva (nejlépe takové, které už nějaké zkušenosti mají a rádi by se seznámily s podobně zaměřenými kamarády) - chceme zavést tradici dřevodělných dětských sympósií, jeden z klasických stanových táborů bude zaměřen na experimentální archeologii a pro nejmenší děti je určen tábor Kdo se bojí nesmí do lesa poslední prázdninový týden. Pro dospělé pak budeme pořádat Esoterické soustředění a Dámský cyklistický týden, specialitku jsme si připravili i pro učitelky mateřských školek.

Nyní také probíhá veřejná sbírka pod názvem "Příroda je naší učebnou", můžete ji více přiblížit?

Ze sbírky, která byla vyhlášena na podzim, bychom rádi financovali nový areál kolem střediska. Drobné stavby v zahradě, plošinu v koruně stromu, molo, lanovku, pocitovou i dobrodružnou stezku, bludiště z vrbových stromků. Už dnes se buduje učebna v přírodě v podobě stupňovitého amfiteátru a zahradní pec. Tento areál či jeho jednotlivé prvky bychom dál jako vzory nabízeli na prohlídku a inspiraci školám. Chtěli bychom tímto způsobem i pomocí tištěného manuálu aktivit (který se už připravuje) pomoci s rozšiřováním a využíváním školních zahrad v ČR. Pro veřejnou sbírku za účelem rozvoje a vybavení areálu střediska byl zřízen zvláštní účet číslo 147 229 63 69/0800 a také pokladničky, které jsou umístěny přímo na Chaloupkách.


Miroslav Pořízek

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Miroslav Pořízek

Autor je externím redaktorem Econnectu.

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz