Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Den Tibetu připomenou stovky vlajek se sluncem na vrcholu hory

9. 3. 2007 - PRAHA [Econnect]

Video obsah

Poprvé v historii kampaně Vlajka pro Tibet se v České republice k akci připojuje víc než 300 radnic. V loňském roce akci Vlajka pro Tibet podpořilo 286 obcí, měst, městských částí a krajů, v letošním roce k dnešnímu dni potvrdilo vztyčení tibetské vlajky 321 měst a míst. Porušování lidských práv v Tibetu nepřestalo světovou veřejnost znepokojovat plných 57 let čínské okupace a i letošní 10. březen, Den Tibetu, na situaci v zemi upozorní.

Vůbec poprvé se k akci připojí například město Brno, Jihlava nebo Vratimov. Akci již tradičně podpoří Hlavní město Praha. "Tibetská vlajka zavlaje 10. března také na nejvyšším vrcholu České republiky – Sněžce a dnes večer například na vlašimské hvězdárně," uvedla Marcela Procházková, koordinátorka akce Vlajka pro Tibet v ČR.

Občanské sdružení Lungta pořádá u příležitosti Dnů Tibetu koncert Tibet žije!, jehož výtěžek bude věnován dharamsalské organizaci Tibetan Children´s Education Centre in Exile, která vydává tibetský exilový časopis pro děti a mládež. Výtěžek dnešního koncertu, který se uskuteční od 19. hodiny v pražském klubu Rock Café, zdvojnásobí nadace Divoké husy.

Do Prahy přiletěl vyslanec Tibetské exilové vlády Kelsang Gyaltsen, který se dnes mimo jiné v poslanecké sněmovně parlamentu zúčastní zasedání a tiskové konference nově vzniklé poslanecké Skupiny přátel Tibetu.

Čínu kritizuje i Amnesty International

48. výročí povstání Tibeťanů proti čínské okupaci připomene i organizace hájící lidská práva Amnesty International. "Aktivisté v Praze, Brně a Olomouci nenechají v klidu veřejnost, ani zástupce Čínské republiky v ČR. Stejně jako každý rok bude prostranství před Velvyslanectvím ČLR plné lidí – jejich hlasy apelující za dodržování lidských práv v Tibetu musí být slyšet až za vysoký plot budovy Velvyslanectví," uvedla mluvčí AI Eva Dobrovolná.

Na sobotu Amnesty International v Praze připravila pochod a následné shromáždění proti porušování lidských práv v Tibetu – průvod vyrazí v 17 hodin z náměstí Jiřího z Poděbrad s cílem před čínským velvyslanectvím na Pelléově ulici. Čínské představitele Amnesty International chce upozornit na to, že česká veřejnost ví, jaké bezpráví je v Tibetu pácháno. "Pokusíme se předat dopis, ke kterému se podpisem může připojit každý. Zapálíme svíčky za oběti pronásledování a mezi účastníky rozdáme kousky mandaly tvořené během průvodu," uvedla koordinátorka akce Petra Lomozová.

V Brně připomenou aktivisté událost z podzimu loňského roku happeningem Vonný kouř za Kelsang. V září 2006 zaznamenala výprava mezinárodních horolezců na videozáznam střelbu čínské pohraniční stráže na skupinu uprchlíků, kteří se z Tibetu snažili uprchnout do Nepálu - při incidentu přišly o život dvě děti. Amnesty International vystaví fotografie mapující život jednoho z nich, sedmnáctileté mnišky Kelsang. Setkání se uskuteční od desáté hodiny dopoledne na mostě mezi OD Tesco a nákupním centrem Vaňkovka. "Smrt mladé mnišky symbolicky uctíme zapálením vonné tyčinky, což je v buddhismu projevem piety za zemřelé," uvedla koordinátorka brněnské akce Martina Jahodová. K dispozici bude informační stánek s případy zmizelých či uvězněných Tibeťanů. "Připravíme informace o historii, kultuře a porušování lidských práv v Tibetu. Veřejnosti nabídneme možnost pomoci konkrétním lidem, i kdyby to mělo být pouhým podpisem," dodala aktivistka.

Tibetský večer proběhne také v Olomouci – v úterý 13. března od 18. hodiny v Klubu 15min na Biskupském náměstí.

Lidská práva v Tibetu

Ze zpráv dokumentujících stav lidských práv v zemi vyplývá, že svoboda vyznání, projevu a sdružování zůstává v Tibetu zásadně omezena. Mnozí lidé jsou uvězněni jen proto, že chtěli pokojně uplatnit svá lidská práva. Podobně jako v dalších částech Číny, i zde dochází k svévolnému zatýkání, nespravedlivým procesům a mučení ve věznicích.

Represe výrazně snižuje dostupnost informací o případech bezpráví v Tibetu. Každý, kdo předává informace do zahraničí, se vystavuje nebezpečí. Podle organizace Mezinárodní kampaň za Tibet (ICT) se každý rok dva až tři tisíce Tibeťanů pokusí utéct přes Nepál do Indie. Zhruba třetinu z nich tvoří děti, které zamýšlejí navštěvovat tibetské školy v Indii. Často prchají také mniši, kteří chtějí svobodně praktikovat své vyznání. Je známo, že po tibetských uprchlících střílejí příslušníci čínských i nepálských ozbrojených složek.

Španělský Vrchní soud v současné době přezkoumává, zda se sedm bývalých čínských vůdců v čele s bývalým čínským prezidentem dopustilo genocidy v Tibetu. Případ, kdy byla na čínsko-nepálské hranici zastřelena sedmnáctiletá tibetská mniška, několik dalších uprchlíků bylo zraněno a zadrženo čínskými vojáky, řeší OSN.


Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související články

O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz