Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

V Lucerně se budou předávat ceny za nejlepší filmy Jednoho světa

7. 3. 2007 - PRAHA [Econnect/Jeden svět]

Ve čtvrtek 8. března od 19 hodin proběhne v kině Lucerna slavnostní předávání cen letošního festivalu Jeden svět. Festival v návštěvnosti překonal loňský ročník a letos ho jen v Praze během osmi dnů navštívilo zhruba 35 tisíc lidí. S velkým zájmem se setkala také možnost zhlédnout festivalové snímky na adrese www.ceskatelevize.cz/jedensvet. Během pražské části festivalu zde bylo spuštěno 134 526 videosouborů.

Vítěze Ceny za nejlepší film vybrali členové hlavní poroty: renomovaná brazilská režisérka působící v současnosti v Nizozemsku Maria Ramos; rakouská dokumentaristka Angelika Schuster, autorka snímku Operace Jaro promítaného na loňském Jednom světě; filipínský tvůrce a nositel bezpočtu prestižních ocenění Nick Deocampo; jeden z našich nejvýznamnějších dokumentaristů Miroslav Janek, jehož snímek Vierka obdržel loni na Jednom světě Čestné uznání hlavní poroty, a německý režisér Jens Schanze, který za svůj film Zimní děti – mlčící generace získal na loňském ročníku festivalu Cenu za nejlepší režii.

Cenu získá německý snímek Poražení a vítězové režisérů Ulrike Franke a Michaela Loekena věnovaný aktuálnímu tématu globalizace. „Jinotajný příběh ze současného světa, ve kterém pohyb kapitálu a pracovních sil řídí geopolitické uspořádání. Díky propracovanému pozorovacímu stylu, se filmařům podařilo vylíčit dva odlišné světy s jejich vlastní pracovní etikou a mechanismy vykořisťování“, odůvodnuje své rozhodnutí Hlavní porota.

Členové Hlavní poroty také rozhodli o Ceně za nejlepší režii. Porota se nakonec rozhodla udělit cenu filmu Hřbitovní klub. „Režisér natočil povzbuzující film, ve kterém se můžeme smát spolu se stárnoucími muži a ženami i přesto jak smutné jsou příběhy které vypráví. Hrdinové filmu, kteří jsou vykresleni se všemi svými starostmi a slabostmi, zjišťují, že jim aktivita a činorodost pomohou prožít důstojně zbytek života,“ píše se v prohlášení Hlavní poroty.

Členové Hlavní poroty se rovněž rozhodli udělit čestné uznání dánskému filmu režisérky Evy Mulvadové Nepřátelé štěstí. Porota své rozhodnutí odůvodnila takto: „Jde o strhující film popisující odvahu ženy, která nevzdává svůj boj za prosazení svých myšlenek v patriarchální společnosti, ve válkou zmítané zemi.”

Zvláštní cenu za film, který výjimečným způsobem přispívá k ochraně lidských práv, uděluje každoročně speciální porota pod čestným předsednictvím Václava Havla. V letošním roce ji získá snímek Lekce běloruštiny. Polský režisér Mirosław Dembiński ve filmu kombinuje rozhovory s mladými lidmi o současném stavu Běloruska a o jejich představách o budoucnosti se sugestivními záběry z průběhu loňské prezidentské volební kampaně.

V soutěžní kategorii krátkých forem, která zahrnuje kromě dokumentů i experimentální a animované filmy s tematikou lidských práv v délce do 35 minut, bude udělena Cena primátora hlavního města Prahy, o níž rozhodla porota složená již tradičně z ředitelů či dramaturgů prestižních mezinárodních dokumentárních festivalů. Letos jimi byli Cara Mertes (Dokumentární fond Sundance, USA), Adriek van Nieuwenhuyzen (IDFA – Mezinárodní festival dokumentárních filmů v Amsterodamu, Nizozemsko), Ana Isabel Santos Strindberg (Doc Lisboa, Portugalsko), Amir Labaki (It´s All True – Mezinárodní festival dokumentárních filmů v Brazílii) a Karel Och (MFF Karlovy Vary).

Cenu získá francouzský režisér Jean-Gabriel Périot za snímek I kdyby se provinila..., v němž se s pomocí autentických archivních materiálů soustředí na odvrácenou stranu oslav konce druhé světové války. Porota ocenila kombinaci originálního a citlivého vnímání, výstižné užití experimentální filmové techniky a také intelektuální a citovou sílu, oběť a zradu v ucelené a neobvyklé formě založené na použití archivních materiálů a historických událostí. Za zmínku stojí také promyšlené a efektní použití hudby, která film vhodně doplňuje.

Porota udělila zvláštní uznání výjimečně zručně natočenému dokumentu Sariho máma, který s respektem a empatií zobrazuje zoufalé osobní drama matky  - oběti neviditelné války v Iráku. Kvůli válce a jejímu ničivému dopadu na iráckou infrastrukturu je pro Sariho životně důležitá lékařská péče nedostupná.

Porota udělila zvláštní uznání také snímku Soňa a její rodina. Porota ocenila výjimečný projekt v oblasti krátkého dokumentu. Film ukazuje intimně a autenticky rozhodnutí režiséra najít pravdivý a komplexní obraz života Romů skrze život Soni a její rodiny.

Cenu Rudolfa Vrby získá nejlepší film v kategorii Máte právo vědět. Porota udělující tuto cenu je záměrně složena nikoli z filmařů, ale z charismatických a statečných jednotlivců, kteří se angažují na poli obrany lidských práv. V Porotě Rudolfa Vrby letos zasedli aktivistka šanské národnosti Nang Hseng Noung, která uprchla z Barmy do Thajska; Ramon Colas, bývalý disident a zakladatel Hnutí nezávislých knihoven na Kubě; dále Gul Rahman, koordinátor projektů společnosti Člověk v tísni v Afghánistánu; Ina Kulej, vedoucí Výboru na podporu nespravedlivě stíhaných a manželka vrcholného představitele běloruské opozice Alaksandra Milinkieviče a konečně Namibijka Hope Christians, vedoucí dílny společnosti Člověk v tísni v Namibii, která poskytuje práci lidem, jež jsou přímo i nepřímo postiženi HIV&AIDS.

Porota se rozhodla udělit cenu dokumentu britského režiséra Paula Taylora Držíme spolu, jehož hlavní postavou je „babička“ Zodwa, která v Jižní Africe založila centrum Agape, v němž našlo domov dvacet pět sirotků, jejichž rodiče zemřeli na AIDS. Porota ocenila ve filmu zejména solidaritu, naději a vytrvalost dosáhnout vytčeného cíle nebo vzdělání a také přetrvávající nedostatky v ohrožené skupině čelící onemocnění. Citlivým způsobem upozorňuje na velkou potřebu lásky a podpory, vzdělání a uvědomění a připomíná, že pokud „Držet spolu“ je hodnota platná po století a na všech kontinentech, která nám pomáhá přenést se přes zoufalství chudoby.

Členka poroty Hope Christiansová, která sama pracuje s komunitou postiženou virem HIV/AIDS k tomu dodává: “O pandemii HIV/AIDS se hodně mluví. Film se věnuje mnoha aspektům pandemie. Co nás, jako porotu nejvíce zasáhlo, byla chudoba, rodinné hodnoty, smutek a soudržnost se kterou tito lidé drží pohromadě, starají se o ostatní a jejich nepřetržitý zpěv říká, že život musí pokračovat a pomáhá jim překonat jejich těžkosti a problémy“.

Porota se také rozhodla udělit čestné uznání snímku Pláč v temnotách. Indický režisér Haobam Paban Kumar v něm zaznamenává extrémní brutalitu federální policie, ale také sérii demonstrací v indickém svazovém státu Manípur. Poté co jedna mladá žena  byla zadržena, znásilněna a ubita k smrti, vzbouřili se proti teroru místní obyvatelé. „Film popisuje odvahu lidí, zejména studentů a žen, se kterou bojují za svá práva a spravedlnost. Dnes, kdy  je Indie vnímána jako nejlidnatější demokratický stát světa, natočil režisér Paban Kumar šokující svědectví těchto událostí, aby odhalil represi státu vůči původnímu obyvatelstvu, o kterou se současný svět příliš nezajímá,“ píše se v prohlášení Poroty Rudolfa Vrby.

Dále bude udělena Cena Českého rozhlasu za kreativní použití hudby a zvuku v dokumentárním filmu, o níž tradičně rozhoduje porota složená z pracovníků Českého rozhlasu: Vlastimil Hankus, Karel Fisl a předseda poroty Jiří Hraše. Cenu získá snímek Skytská suita renomovaného ruského tvůrce Alexandera Gutmana. Hlavní postavou filmu je Nikolaj Chukrov, který se narodil v gulagu a dodnes žije v zóně dřívějších koncentráků Stalinova režimu, o které ruská vláda i po pádu komunistické vlády mlčí.

Studentská porota rozhodla o nejlepším snímku ze sekce Next Generation EU. Studentskou cenu získá polský snímek režiséra Marka Dembinského Lekce běloruštiny. Diváckou cenu pro nejlepší film v kategorii Jeden svět dětem získává série snímků Citlivé záležitosti. Vítěz Divácké ceny Plzeňského Prazdroje, který se setkal s největším ohlasem u návštěvníků Jednoho světa, bude vyhlášen na slavnostním zakončení.

Projekce vítězných filmů ve čtvrtek 8. března

Lucerna - 22.00 - Poražení a vítězové
Světozor - Velký sál – 19.30 – I kdyby se provinila... + vítěz Divácké ceny
Světozor - Velký sál – 21.30 – Skytská suita + Lekce běloruštiny
Světozor – Malý sál – 22.00 – Hřbitovní klub
Městská knihovna – 20.30 – Držíme spolu 22.00 – Nepřátelé štěstí

Festival Jeden svět překonává v návštěvnosti loňský rekordní ročník

Devátý ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět se těšil v Praze mimořádnému diváckému zájmu. Pouze v Praze navštívilo festivalové snímky za osm dní téměř 35 000 diváků (z toho přibližně 9 000 v rámci školních projekcí), což je o 3 000 více než za stejný počet dnů v loňském divácky rekordním ročníku. Jedním z hlavních důvodů vzrůstajícího diváckého zájmu je podle ředitele festivalu Igora Blaževiče skutečnost, že se podařilo přesvědčit velkou část divácké obce o tom, že angažovaný lidskoprávní dokument nemusí být nudnou podívanou aktivistického charakteru, ale strhujícím příběhem s nepopiratelnými uměleckými kvalitami.

Kromě Prahy se bude Jeden svět konat v dalších 15 městech po celé České republice: v Brně (8.–15. 3.), Českých Budějovicích (13.–17. 3.), Hradci Králové (12.–16. 3.), Liberci (26.–31. 3.), Mělníku (15.–17. 3.), Olomouci (26.–30. 3.), Ostravě (5.–9. 3.), Pardubicích (19.–24. 3.), Plzni (22.–28. 3.), Rožnově pod Radhoštěm (27.–29. 3.), Táboře (22.–24. 3.) a v Ústí nad Labem (5.–10. 3.). Poprvé se letos Jeden svět uskuteční také v Karlových Varech (12.–17. 3.), ve Zlíně (19.–22. 3.) a v Bílině (12.–14. 3.).


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz