Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Došlo k zamlčení informace o úniku radioaktivní vody?

1. 3. 2007 - [Econnect / Atomstopp / Jihočeské matky]

Sdružení Atomstopp_oberoesterreich upozorňuje, že ještě před návštěvou spolkového kancléře Gusenbauera v Praze došlo v noci z pondělí na úterý ke sté poruše v jaderné elektrárně Temelín. Atomstopp uvádí, že české úřady dnes s padesátihodinovým zpožděním ohlásily, že na prvním bloku elektrárny došlo k úniku 2.000 litrů radioaktivní vody. Zítra má v rakouském Linci proběhnout protestní akce. Opakované havárie v jaderné elektrárně kritizují také Jihočeské matky a další české nevládní organizace.

„Kvůli návštěvě rakouského kancléře Gusenbauera v Praze a kvůli dosud nevyřešeným bezpečnostním nedostatkům v JE Temelín se zřejmě Česká republika rozhodla, informovat o nové poruše v elektrárně raději až po odjezdu kancléře. Jak trapné by bylo pro pana Gusenbauera, kdyby se vzhledem k nové poruše v elektrárně nechal odbýt pouhou meziparlamentní komisí,“ říká Roland Egger, mluvčí sdružení Atomstopp_oberoesterreich.

„Žádáme spolkového kancléře Gusenbauera, aby prosadil rezoluci Národní rady a oficiálně požádal Českou republiku o důkaz realizace všech otevřených bezpečnostních opatření v elektrárně. Kromě toho musí kancléř v této souvislosti zahájit mezinárodní kroky proti České republice, tedy podání mezinárodně právní žaloby, pokud takový důkaz nebude podán. Tyto kroky jednohlasně schválili poslanci rakouské Národní rady dne 14.prosince 2006,“ dodává Roland Egger.

Hornorakouské sdružení Atomstopp připravuje na zítřek dopoledne protestní akce v Linci u příležitosti uzavřeného jednání rakouské vlády.

České ekologické nevládní organizace kritizují, že k úniku radioaktivní vody z primárního okruhu došlo v minulosti již několikrát. „Toto podle nás svědčí o nízké úrovni kultury bezpečnosti na jaderné elektrárně Temelín. Je zřejmé, že provozovatel nepodnikl taková opatření, která by zabránila opakovaným únikům radioaktivní vody“, konstatovala Monika Machová - Wittingerová.

Nevládní organizace dnes odeslaly balení smirkového papíru řediteli JE Temelín Hlavinkovi. „Protože z minulosti je známo, jak působí kyselina boritá na kovové díly rektoru, rozhodli jsme se přispět k odrezování aktuálně postižených míst. Posíláme tedy potřebnou materiální pomoc pro zvýšení bezpečnosti,“ vysvětlil Edvard Sequens ze sdružení Calla.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Press servis

Snadné zasílání tiskových zpráv NNO do médií.
Využijte internetovou službu Econnectu pro Vás.
http://press-servis.ecn.cz/

Press Service - snadné zasílání tiskových zpráv

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz