Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Festival Jeden svět se na plátna kin vrací už po deváté

23. 2. 2007 - PRAHA [Econnect/Jeden svět]

Devátý ročník festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět se bude konat v Praze od 28. února do 8. března 2007. Festival získal počátkem ledna letošního roku od Organizací spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) Čestné uznání za výchovu k lidským právům a pořádá ho společnost Člověk v tísni.

"Na festivalu bude uvedeno 123 dokumentů ze 34 zemí celého světa. Základní osou festivalu zůstávají hlavní soutěž, soutěžní kategorie krátkých forem a speciální soutěžní kategorie Máte právo vědět. Jeden svět představí i řadu tematických sekcí a retrospektiv," uvedla programová ředitelka festivalu Jeden svět Helena Zajícová.

Festival zahájí předání ceny Homo Homini

Slavnostní zahájení festivalu proběhne ve středu 28. února v kině Lucerna předáním ceny Homo Homini za přínos v oblasti lidských práv za rok 2006. „Jeden svět není pouze svědectvím o lidském utrpení. Je také poselstvím o síle sounáležitosti a o vůli vzepřít se násilí a bezpráví, je posilou lidské důstojnosti, víry a naděje,“ říká Václav Havel.

Součástí slavnostního zahájení bude také světová premiéra nejnovějšího snímku Heleny Třeštíkové Marcela, která proběhne ve středu 28. únorav kině Světozor. Film Marcela produkovala společnost Negativ a do distribuce ho uvede 8. března společnost Aerofilms.

Filmy v hlavní soutěži soutěží o Cenu za nejlepší film a Cenu za nejlepší režii udělované hlavní porotou. Do hlavní poroty pro rok 2007 byli pozváni významní dokumentaristé z celého světa: renomovaná brazilská režisérka působící v současnosti v Nizozemsku Maria Ramos; filipínský tvůrce a nositel bezpočtu prestižních ocenění Nick Deocampo; rakouská dokumentaristka Angelika Schuster, autorka snímku Operace Jaro promítaného na loňském Jednom světě; jeden z našich nejvýznamnějších dokumentaristů Miroslav Janek, jehož snímek Vierka obdržel loni na Jednom světě Čestné uznání hlavní poroty, a německý režisér Jens Schanze, který za svůj film Zimní děti – mlčící generace získal na loňském Jednom světě Cenu za nejlepší režii.

Filmy jako dobrá zpráva o boji za svobodu

"Chceme, aby náš festival byl výrazem toho, že jsme se za téměř dvacet let, které uplynuly od pádu totality, stali se sebevědomými aktivními světoobčany. Přestože se od lidskoprávních filmů čeká, že v jejich tématech bude převládat deprese, utrpení a neštěstí, doufáme, že letošní snímky budou spíše působit proti blbé náladě ve společnosti. Já osobně je vidím jako dobrou zprávu o světě, že stále více lidí si stojí za svojí svobodou a usilují o lidská práva," řekl ředitel festivalu Igor Blaževič.

Soutěžní kategorie krátkých forem zahrnuje kromě dokumentů i experimentální a animované filmy s tematikou lidských práv v délce do 35 minut soutěžící o Cenu primátora hlavního města Prahy za nejlepší krátký film. Do této poroty byli, jako již tradičně, pozváni dramaturgové a dramaturgyně prestižních mezinárodních festivalů: Cara Mertes (Dokumentární fond Sundance, USA), Adriek van Nieuwenhuyzen (IDFA – Mezinárodní festival dokumentárních filmů v Amsterodamu, Nizozemsko), Ana Isabel Santos Strindberg (Doc Lisboa, Portugalsko), Amir Labaki (It´s All True – Mezinárodní festival dokumentárních filmů v Brazílii) a Karel Och (MFF Karlovy Vary).

Zvláštní cenu za film, který výjimečným způsobem přispívá k ochraně lidských práv, uděluje speciální porota pod čestným předsednictvím Václava Havla. Na festivalu bude dále udělena Cena Českého rozhlasu za kreativní použití hudby a zvuku v dokumentárním filmu a Cena Plzeňského prazdroje pro divácky nejúspěšnější film.

Máte právo vědět je jedinečná soutěžní kategorie představující 16 celovečerních dokumentárních filmů, které upozorňují na neznámá nebo zamlčovaná témata týkající se porušování lidských práv, nebo které nahlížejí v jiném světle či komplexněji na události, o nichž se dozvídáme ze zpráv. Tyto filmy soutěží o Cenu Rudolfa Vrby. Porota udělující tuto cenu je záměrně složena nikoli z filmařů, ale z charismatických a statečných jednotlivců, kteří se angažují na poli obrany lidských práv.

V letošním roce jsou členy poroty aktivistka šanské národnosti Nang Hseng Noung, která uprchla z Barmy do Thajska; Ramon Colas, bývalý disident a zakladatel Hnutí nezávislých knihoven na Kubě; dále Gul Rahman, koordinátor projektů společnosti Člověk v tísni v Afghánistánu; Ina Kulej, vedoucí Výboru na podporu nespravedlivě stíhaných a manželka vrcholného představitele běloruské opozice Alaksandra Milinkieviče a Namibijka Hope Christians, vedoucí dílny společnosti Člověk v tísni v Namibii, která poskytuje práci lidem, jež jsou přímo i nepřímo postiženi HIV&AIDS.

Festival se obrací i na mladé studenty

Stejně jako v předchozích letech tvoří nedílnou součást letošního festivalu Jeden svět projekce filmů pro střední a základní školy, které se budou konat ve všech festivalových městech. "Projekce pro školy jsou už pět let důležitou součástí festivalu. Kromě toho letos vyhlásíme výsledky studentské soutěže ČSSR 2006, kde měli studenti vyjádřit svojí představu, jak by vypadalo Československo, kdyby zde stále přežíval totalitní režim," prohlásil koordinátor projekcí pro školy Karel Strachota.

Podle organizátorů, pedagogů a i samotných studentů představuje festival pro jejich vzdělávání velký přínos. "Je to pro mě hodně informací, které v knížkách ve škole nejsou. Vůbec jsem nevěděl, že je někdy válka, že je tam hlad, že válčí děti. Došlo mi to až při těchto filmech," uvedl jeden ze žáků, který se zúčastnil projekcí.

Festivalové centrum bude v kině Lucerna. Dalšími festivalovými kiny budou Světozor (dva sály), Evald, Ponrepo, Perštýn a Městská knihovna. Presscentrum bude v Langhans Galerii (Vodičkova 37, Praha 1) otevřeno 1.– 8. 3. od 10 do 19 hodin. Vstupenky je možné zakoupit ve všech pokladnách festivalových kin za 70 Kč. Předprodej vstupenek bude v Praze zahájen 19. února. K dispozici bude zdarma programový katalog festivalu.

Kromě Prahy se bude Jeden svět konat v dalších 15 městech po celé České republice: Brně (8.–15. 3.), Českých Budějovicích (13.–17. 3.), Hradci Králové (12.–16. 3.), Liberci (26.–31. 3.), Mělníku (15.–17. 3.), Olomouci (26.–30. 3.), Ostravě (5.–9. 3.), Pardubicích (19.–24. 3.), Plzni (22.–28. 3.), Rožnově pod Radhoštěm (27.–29. 3.), Táboře (22. – 24. 3.) a Ústí nad Labem (5.–10. 3.). Poprvé se letos Jeden svět uskuteční také v Karlových Varech (12.–17. 3.),ve Zlíně (19. – 22. 3.) a v Bílině (12.–14. 3.).


Tomáš Tetiva

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

Tomáš Tetiva

Autor je redaktorem Econnectu. Zaměřuje se na oblast kultury, globalizace a zodpovědnosti korporací.

Občanská společnost v EU - návod k použití

http://obcan.ecn.cz/eu
Občanská společnost
Praktické informace jak využít občanská práva v Evropské unii Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz