Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Nadační fond Zelený poklad bude i nadále pomáhat životnímu prostředí

19. 2. 2007 - PLZEŇ [Econnect / Zelený poklad]

Nadační fond Zelený poklad, podporující zlepšování životního prostředí v Plzeňském kraji, vypisuje pro nestátní neziskové organizace, školy a školky z Plzně grantové programy na podporu konkrétních projektů ochrany životního prostředí. Podpořeny budou také projekty ekologické výchovy a rovněž zřizování, výstavba a rozvoj ekologických školních zahrad.

Nadační fond Zelený poklad funguje od roku 1999. Jeho zřizovatelem je Město Plzeň, které je také největším dárcem. Od roku 2006 věnuje každoročně fondu 2 miliony Kč. Posláním nadačního fondu je podporovat projekty zaměřené na ochranu přírody, revitalizaci veřejných prostranství a ekologickou výchovu nejen dětí a mládeže, ale i široké veřejnosti.

Od roku 2004 je klíčovým programem Nadačního fondu projekt „Zelené zahrady“ – tedy podpora vzniku ekologických školních zahrad. Tento program podporuje vznik ekologických školních zahrad v celém Plzeňském kraji. Financování programu je zajišťováno Městem Plzní (školní zahrady v Plzni), Plzeňským krajem a místními firmami.

Grantový program Ekologické školní zahrady

Dle manažerky fondu Zelený poklad Terezy Teuschelové byl v předcházejících grantových uzávěrkách doposud největší zájem právě o projekty ekologických školních zahrad.

„Školní zahrady prožívají v současné době renesanci, ze zanedbaných, nevyužívaných prostor se za pomoci dobrovolnické pomoci dětí, rodičů, sousedů školy a dalších příznivců stávají místa určená pro vzdělávání dětí o přírodě. Na rozdíl od teoretizování v budově, jak je třeba chránit přírodu, v ekologické školní zahradě získávají děti praktické zkušenosti. Mohou od jara do zimy pozorovat změny v přírodě, učí se pěstovat a poznávat rostliny, starají se o zahradu, krmí a pozorují zvířata. Pro mnoho městských dětí je to vůbec první poznání toho, jak a proč se na zahradě používá kompost, jak vypadají léčivé rostliny apod.,“ vysvětluje Tereza Teuschelová.

Typickými prvky pro ekologickou školní zahradu jsou například meteorologické budky, ukázky kulturních a léčivých rostlin, zdroj pitné vody, vodní prvky – jezírka nebo potůčky s exempláři vodních a bahenních rostlin. Oblíbená je také tzv. hmatová stezka, na níž děti „vlastnoručně“ poznávají jednotlivé přírodní materiály anebo druhy dřeva. Často se na ekologické zahradě vyskytují školky semenáčků, pařez s letokruhy nebo sbírka hornin.

Školám, které uvažují o zřízení ekozahrady, pomůže praktický manuál

„Jak na ekologickou školní zahradu“ – tak zní název manuálu, který je souhrnem doporučení pro tvorbu školních zahrad, jež se dají dobře využít v rámci ekologické výchovy. Dozvědět se z něj lze například jak postavit stromový hrad, bentonitové jezírko, květinovou terasu, hradní horu, fóliové jezírko, hmatovou stezku nebo hliněnou pec. Dále obsahuje též návod, jak založit květinovou louku nebo udělat iglú z vrbového proutí.

„Tento koncept vychází z tvorby zahrady, kterou na malé vesnické škole v německém Dillingenu dokázala zahájit a uskutečnit čtveřice učitelů s minimálními prostředky - díky zapojení dětí, rodičů a dobrovolníků z obce,“ říká Tereza Teuschelová. Vytištěný manuál bude k dispozici plzeňským školám, pro ostatní bude manuál v průběhu měsíce února vyvěšen na webových stránkách nadačního fondu.

Zároveň Nadační fond Zelený poklad vyhlašuje druhý ročník soutěže „Zelená je zaHRAda,“ do které se mohou až do 30. května přihlásit školy a školky v Plzeňském kraji, jejichž zahrada je využívána k ekologické výchově. Nejúspěšnější projekty budou představeny na konferenci na podzim 2007, pro nejúspěšnější školu je připravena finanční odměna 10 000 Kč, určená k opětovnému investování do ekologické zahrady.

Ekonaut 2007

Nově vyhlašuje Zelený poklad grantový program Ekonaut 2007. Program je reakcí na potřebu podpory aktivity mladých lidí v oblasti životního prostředí. Podpora je proto určená pro projekty, které mladí lidé v rámci týmu společně navrhnou a uskuteční a jsou zaměřené na zlepšení životního prostředí ve městě Plzni.

Projekty se mohou týkat například ekologického vzdělávání, veřejnosti nebo dětí, zavádění třídění odpadů na škole, pořádání školních konferencí s ekologickou tématikou, odstranění nelegální skládky či vydávání ekologického školního časopisu… Uzávěrka žádostí programu Ekonaut je 31. května 2007. Veškeré formuláře, žádosti a termíny pro odevzdání lze najít na webu Nadace Zelený poklad - www.zelenypoklad.org.


Tomáš T. Kůs

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

Tomáš T. Kůs

Autor je externím redaktorem Econnectu.

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz